- porcja z kurczaka na zupę ( u mnie 2 filety)
- 100 gramów ryżu
- 2 garście włoszczyzny krojonej w paski
- 1 garść mrożonego groszku
- 3 łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 pełna szklanka mleka 3.2%
- sól, biały pieprz
- 1 łyżeczka curry
- siekana natka pietruszki do posypania
Filety myjemy, kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk, uzupełniamy wywar, wsypujemy ryż, warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry i dolewamy resztę mleka, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy, gotowe.
Na talerzach posypujemy natką pietruszki, smacznego ! :)
Uwielbiamy takie zupki! Super inspiracja na jutrzejszy obiad. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńTakiej zupki curry jeszcze nie jadłam. Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńZupa jak marzenie i kolor piękny. Z curry taka zupa zyskuje na niepowtarzalnym smaku :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj ja przyrządziłam na obiad, bardzo dobra i inna niż standardowe zupy. Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowała, dziękuję za komentarz i gorąco pozdrawiam :)
Usuń