- 3 ugotowane udka z kurczaka
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 2 jaja
- pęczek szczypiorku, pietruszki lub koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- ewentualnie słodka lub szczypta ostrej papryki
- bułka tarta do panierunku
- ulubiony sos
Mięso obrać od kości. Następnie zmielić razem z jajami na twardo.
Szczypior i cebulę posiekać, czosnek przepuścić przez praskę.
Wszystko wymieszać, wbić dwa jaja, dodać przyprawy, wymieszać ponownie. Formować standardowe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoto.
Kotlety podałam z sosem czosnkowo - koperkowym na bazie jogurtu greckiego.
Rada: Cebulę można sobie wcześniej podsmażyć, nada kotletom ciekawego smaku.
Ewuniu, bardzo dobry i praktyczny i smaczny pomysł na kotleciki :)
OdpowiedzUsuńkusisz... wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo takie kotlety lubię, mniam :)
OdpowiedzUsuńMasz świetne przepisy,skorzystam z niejednego,dziękuję ;))
OdpowiedzUsuńNasza wersja była bez sosiku ale za to z podsmażaną cebulką;)Pyszne,po prostu pyszne;)
OdpowiedzUsuńpycha z cebulką, Angeliko, ogromnie się cieszę, że smakowały i dziękuję Ci bardzo ! :-**
Usuń