Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: zapiekanka ryżowo - twarogowa

piątek, 25 kwietnia 2014

zapiekanka ryżowo - twarogowa

Bardzo smaczna, bardzo syta. Można dodać do niej jabłuszka i uzyskamy bardzo ciekawą odmianę ryżu z jabłkami. Ja podałam ją z frużeliną malinową, bitą śmietanką i też była bardzo smakowita :)





200 gramów białego ryżu ( waga suchego)
3 jaja
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
350 gramów twarogu półtłustego + 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany ( można dać każdy wiaderkowy)
2 łyżki ( z małą górką) budyniu waniliowego bez cukru
100 gramów zimnego masła na wierzch

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę.
Twaróg przepuścić przez praskę, utrzeć ze śmietaną, masą żółtkową, budyniem,  połączyć z lekko ciepłym ryżem, dodać pianę z białek, wymieszać delikatnie.
Formę żaroodporną wysmarować masłem, wyłożyć masę ryżowo – twarogową, wyrównać powierzchnię, na wierzch pokładać plasterki masła. Piec około 30 minut w 220 stopniach.






13 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł! Uwielbiam dania z ryżem na słodko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam coś podobnego z kaszą, apetycznie wygląda również z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, świetny pomysł z ryżem. Zazwyczaj robię zapiekanki na słono z makaronem lub ziemniaczkami- spróbuję kiedyś Twojej wersji na słodko z ryżem, bo kusi wyglądem...

    OdpowiedzUsuń
  4. No i jak tu się odchudzać ;) pychotka :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne danie. Jola

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, kiedyś muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, ale takiej serowej zapiekanki jeszcze nie jadłam. Super pomysł i bardzo fajny przepis. Oj, koniecznie do wypróbowania. :) Pychota! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. a nada się na podwieczorek? np. z musem z truskawek?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam cie Ewuniu.
    Tak niechcący odwiedziłam twojego bloga i muszę przyznać że mi się spodobał.
    Baaardzo lubię proste, zwyczajne,smaczne dania.
    Poza tym,ten krok po kroku w twoim wydaniu jest 👌
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam na blogu, cieszę się bardzo, że przepisy się podobają :)), pozdrawiam serdecznie !

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)