200 gramów białego ryżu ( waga suchego)
3 jaja
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
350 gramów twarogu półtłustego + 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany ( można dać każdy wiaderkowy)
2 łyżki ( z małą górką) budyniu waniliowego bez cukru
100 gramów zimnego masła na wierzch
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę.
Twaróg przepuścić przez praskę, utrzeć ze śmietaną, masą żółtkową, budyniem, połączyć z lekko ciepłym ryżem, dodać pianę z białek, wymieszać delikatnie.
Formę żaroodporną wysmarować masłem, wyłożyć masę ryżowo – twarogową, wyrównać powierzchnię, na wierzch pokładać plasterki masła. Piec około 30 minut w 220 stopniach.
Wspaniały pomysł! Uwielbiam dania z ryżem na słodko!
OdpowiedzUsuńRobiłam coś podobnego z kaszą, apetycznie wygląda również z ryżem :)
OdpowiedzUsuńO, świetny pomysł z ryżem. Zazwyczaj robię zapiekanki na słono z makaronem lub ziemniaczkami- spróbuję kiedyś Twojej wersji na słodko z ryżem, bo kusi wyglądem...
OdpowiedzUsuńNo i jak tu się odchudzać ;) pychotka :))
OdpowiedzUsuńApetyczne danie. Jola
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, kiedyś muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, ale takiej serowej zapiekanki jeszcze nie jadłam. Super pomysł i bardzo fajny przepis. Oj, koniecznie do wypróbowania. :) Pychota! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietne,lekkie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńa nada się na podwieczorek? np. z musem z truskawek?
OdpowiedzUsuńi to jeszcze jak ! pyszności !!
UsuńWitam cie Ewuniu.
OdpowiedzUsuńTak niechcący odwiedziłam twojego bloga i muszę przyznać że mi się spodobał.
Baaardzo lubię proste, zwyczajne,smaczne dania.
Poza tym,ten krok po kroku w twoim wydaniu jest 👌
Serdecznie pozdrawiam.
witam na blogu, cieszę się bardzo, że przepisy się podobają :)), pozdrawiam serdecznie !
Usuń