środa, 23 kwietnia 2014

bolognese błyskawiczne

Podaję wersję najprostszą i najszybszą, często jeszcze dodaję do tej potrawy warzywa, jak np tutaj, pycha i szybko :)



0,5 kg mielonej wieprzowiny
2 średnie cebule
3 - 4 ząbki czosnku
3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
sól, słodka i ostra papryka
przyprawa do spaghetti bolognese (użyłam z Kamisu)
tarty ostry ser żółty
makaron wg uznania

Cebule posiekać.
Mięso usmażyć z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem w głębokim rondlu na niewielkiej ilości oleju, podlać szklanką wody, dodać przyprawy, dusić do miękkości ( u mnie około 20 minut), jeśli trzeba uzupełnić sos, zagotować, dodać koncentrat, zagotować.
Podawać z makaronem i startym żółtym serem.




6 komentarzy:

  1. Spagetti bolognese jest pycha i do tego ekspresowe w wykonaniu :) robię bardzo podobnie tylko dodaję jeszcze pomidorki z puszki. Buziaki Ewuś :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko i smacznie, coś co lubię :) Pozdrawiam Ewo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie nie istnieje lepsza wersja spaghetti:) bezkonkurencyjne:D

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też dziś taki obiadek :) ja również dodaję pomidorki z puszki zamiast wody

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie błyskawiczne, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne są takie szybkie i proste przepisy. :) Poza tym kocham Włochy, włoską kuchnię i kulturę, więc dla mnie rewelacja. Już za 4 dni znów wracam do Italii, by odwiedzić ulubione miejsca, pobyć z rodziną. Oczywiście przywiozę mnóstwo oryginalnych składników, nowych przepisów i entuzjazmu do dalszego gotowania. Ciao! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)