wtorek, 29 kwietnia 2014

sernik na zimno z brzoskwiniami

Moja rodzinka bardzo lubi serniki na zimno, więc staram się wymyślać kombinacje wszelakie.
Sernik jest pyszny, z twarogu, nie z serków homo, winny, nie za słodki i mocno brzoskwiniowy :)



tortownica 24 cm:
700 gramów zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
180 - 200 gramów cukru pudru
3 - 4 łyżki soku z cytryny
4 - 5 łyżek zalewy brzoskwiniowej
2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzącej wody
300 gramów śmietany kremówki 30%
2 puszki brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
około 130 gramów okrągłych biszkoptów


Żelatynę rozprowadzić dokładnie we wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).
Twaróg utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, zalewą brzoskwiniową.
Śmietankę ubić na pół sztywno, połączyć z masą serową. Do przestudzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy, wymieszać, a następnie zdecydowanym ruchem przelać do całości i szybko zmiksować na najwyższych obrotach.
Brzoskwinie odcedzić z zalewy. Zawartość jednej puszki pokroić w kosteczkę i wrzucić do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, delikatnie rozprowadzić na nich masę serową, wyrównać wierzch, schłodzić w lodówce.
Galaretki rozpuścić w około 0,8 litra gorącej wody.
Zawartość drugiej puszki owoców pokroić w plasterki, poukładać na zastygniętym sernik, zalać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.








20 komentarzy:

  1. U mnie też serniki na zimno rozchodzą się błyskawicznie :) Twój wygląda wspaniale - jak słoneczko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki sernik, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zwykle u Ciebie Ewcia słodkości że ho ho

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm latem mi Ewuniu zapachnialo...cudowny serniczek:)))...a ja sie zastanawiam co zrobic z moim serkiem mascarpone, moze dodam go wlasnie do tego serniczka...ostatnio pieklam drozdzowke z Twojego przepisu z mascarpone byla przepyszna :-)))))...pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  5. Na taki sernik zawsze mam ochotę. A na Twój szczególnie, bo pięknie wygląda :) I nie mam wątpliwości, że wspaniale smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda ten serniczek...ja go nie jem....ja go pożeram wzrokiem!!! Ściskam Ewuś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. moje ulubione!!! a te jeszcze w takim słonecznym kolorze :) rewelacyjny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewuniu ja jak zwykle mam pytanko :-) ....czy zamiast smietany kremowki moge dodac ten serek mascarpone, bo mysle, ze jak dam i to i to...to bedzie za mocno kaloryczne...i czy wtedy zelatyna bez zmian...sorki, ze zawracam gitare, ale mam taka ochote na ten serniczek :)))...pozdrawiam... Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, dokładnie, zamiast kremówki daj mascarpone, zamiast twarogu takiego typowego (wiem, że nie masz dostępu) daj taki taki wiaderkowy, żelatyna w tym przypadku będzie wynosić 2 płaskie łyżki, może nawet 1 i 3/4 drugiej, ilość wody do rozpuszczenia żelatyny bez zmian, możesz też dać mascarpone i jogurt naturalny, będzie jeszcze lżejszy, żelatyna w tym przypadku będzie wynosić 2 łyżki z minimalną górką, pozdrawiam Cię i nie ma żadnego problemu :-***

      Usuń
    2. Ewuniu kochana Jestes najlepsza...wielkie dzieki :-)))...w piatek zabieram sie do roboty...buziaki :-)))

      Usuń
    3. Ewuniu serniczek wyszedl pyszniutki...zrobilam z jogurtem greckim i na biszkopcie kakaowym, bo nie mialam biszkoptow :-)....pozdrawiam i zycze milej niedzieli...Irena...

      Usuń
  9. Urocza łyżeczka! A sernik - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosty i szybki do wykonania i przepyszny :) Takie ciasta lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik pyszny i bardzo prosty w wykonaniu. Ja użyłam 160 g cukru pudru i dla mnie jest wystarczająco słodkie. Warto spróbować, polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakował, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam, Ewa :)

      Usuń
  12. Czy ta masę serowa ze śmietaną po dodaniu żelatyny zmiksować tak jak jest napisane czy chodzi o łopatki z miksera? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zahartowaną żelatynę (z dwoma lyżeczkami masy) zmiksować na najszybszych obrotach miksera z całością masy

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)