Moja rodzinka bardzo lubi serniki na zimno, więc staram się wymyślać kombinacje wszelakie.
Sernik jest pyszny, z twarogu, nie z serków homo, winny, nie za słodki i mocno brzoskwiniowy :)
tortownica 24 cm:
700 gramów zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
180 - 200 gramów cukru pudru
3 - 4 łyżki soku z cytryny
4 - 5 łyżek zalewy brzoskwiniowej
2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzącej wody
300 gramów śmietany kremówki 30%
2 puszki brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
około 130 gramów okrągłych biszkoptów
Żelatynę rozprowadzić dokładnie we wrzątku, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).
Twaróg utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, zalewą brzoskwiniową.
Śmietankę ubić na pół sztywno, połączyć z masą serową. Do przestudzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy, wymieszać, a następnie zdecydowanym ruchem przelać do całości i szybko zmiksować na najwyższych obrotach.
Brzoskwinie odcedzić z zalewy. Zawartość jednej puszki pokroić w kosteczkę i wrzucić do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, delikatnie rozprowadzić na nich masę serową, wyrównać wierzch, schłodzić w lodówce.
Galaretki rozpuścić w około 0,8 litra gorącej wody.
Zawartość drugiej puszki owoców pokroić w plasterki, poukładać na zastygniętym sernik, zalać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
U mnie też serniki na zimno rozchodzą się błyskawicznie :) Twój wygląda wspaniale - jak słoneczko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki sernik, pycha :)
OdpowiedzUsuńjest taki słoneczny! :]
OdpowiedzUsuńjak zwykle u Ciebie Ewcia słodkości że ho ho
OdpowiedzUsuńmmmm latem mi Ewuniu zapachnialo...cudowny serniczek:)))...a ja sie zastanawiam co zrobic z moim serkiem mascarpone, moze dodam go wlasnie do tego serniczka...ostatnio pieklam drozdzowke z Twojego przepisu z mascarpone byla przepyszna :-)))))...pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, dodatek mascarpone będzie idealny !
UsuńNa taki sernik zawsze mam ochotę. A na Twój szczególnie, bo pięknie wygląda :) I nie mam wątpliwości, że wspaniale smakuje:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ten serniczek...ja go nie jem....ja go pożeram wzrokiem!!! Ściskam Ewuś :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione!!! a te jeszcze w takim słonecznym kolorze :) rewelacyjny!!!!
OdpowiedzUsuńEwuniu ja jak zwykle mam pytanko :-) ....czy zamiast smietany kremowki moge dodac ten serek mascarpone, bo mysle, ze jak dam i to i to...to bedzie za mocno kaloryczne...i czy wtedy zelatyna bez zmian...sorki, ze zawracam gitare, ale mam taka ochote na ten serniczek :)))...pozdrawiam... Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, dokładnie, zamiast kremówki daj mascarpone, zamiast twarogu takiego typowego (wiem, że nie masz dostępu) daj taki taki wiaderkowy, żelatyna w tym przypadku będzie wynosić 2 płaskie łyżki, może nawet 1 i 3/4 drugiej, ilość wody do rozpuszczenia żelatyny bez zmian, możesz też dać mascarpone i jogurt naturalny, będzie jeszcze lżejszy, żelatyna w tym przypadku będzie wynosić 2 łyżki z minimalną górką, pozdrawiam Cię i nie ma żadnego problemu :-***
UsuńEwuniu kochana Jestes najlepsza...wielkie dzieki :-)))...w piatek zabieram sie do roboty...buziaki :-)))
UsuńEwuniu serniczek wyszedl pyszniutki...zrobilam z jogurtem greckim i na biszkopcie kakaowym, bo nie mialam biszkoptow :-)....pozdrawiam i zycze milej niedzieli...Irena...
UsuńSernik wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńUrocza łyżeczka! A sernik - uwielbiam!
OdpowiedzUsuńProsty i szybki do wykonania i przepyszny :) Takie ciasta lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńSernik pyszny i bardzo prosty w wykonaniu. Ja użyłam 160 g cukru pudru i dla mnie jest wystarczająco słodkie. Warto spróbować, polecam!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakował, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam, Ewa :)
UsuńCzy ta masę serowa ze śmietaną po dodaniu żelatyny zmiksować tak jak jest napisane czy chodzi o łopatki z miksera? :P
OdpowiedzUsuńzahartowaną żelatynę (z dwoma lyżeczkami masy) zmiksować na najszybszych obrotach miksera z całością masy
Usuń