Mamy dwie możliwości zapodania rumu do niej: albo namaczamy w nim rodzynki (stężenie % tym sposobem będzie większe) albo wlewamy do ciasta, ja wybrałam ten drugi, szybszy sposób :)
270 gramów mąki pszennej tortowej
120 gramów rodzynek
250 gramów roztopionej margaryny lub masła
1 szklanka cukru ( świetny będzie również brązowy)
4 jaja
3 łyżki ciemnego rumu lub aromat rumowy ewentualnie
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( mogą być z lekką górką)
polewa czekoladowa
kandyzowana skórka pomarańczowa
Rodzynki (jeśli nie namaczamy ich wcześniej w rumie) przelewamy obficie wrzątkiem i odsączamy na sitku.
Jaja całe miksujemy z cukrem do uzyskania jasnej pianki. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczony, ostudzony tłuszcz, rum, miksujemy wszystko do dokładnego połączenia składników. Wsypujemy odsączone rodzynki, mieszamy łyżką.
Foremkę babkową z kominkiem o średnicy 26 cm smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Przygotowujemy polewę, dekorujemy nią ciasto, posypujemy skórką pomarańczową.
Babka dla dorosłych, pycha!
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńBaba jak marzenie. Pyszna i piękna :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Krysiu, pozdrawiam :)
UsuńAż u mnie zapachniało!
OdpowiedzUsuń:)))
Usuńkusisz strasznie! :]
OdpowiedzUsuńa bo ze mnie to taka typowa Ewka jest :)
Usuńfantastyczna i przepyszna :)
OdpowiedzUsuńBeatko, dziękuję, już zniknęła :)
Usuńpiękna baba Ci wyszła:) i wesoła do tego:)
OdpowiedzUsuńhahaha, jak się rodzynki namoczy w rumie to i również rozweselająca będzie :)), pozdrawiam :)
UsuńJakie cuda tu się dzieją, pięknie, smacznie i słodko. Obserwuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękna babka- cudnie udekorowana, i zapewne była smaczna:)
OdpowiedzUsuńOooooo, to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała babka :)
OdpowiedzUsuńDo ciasta dodajemy rodzynków więc babka jest z mnóstwem rodzynków.
OdpowiedzUsuń