piątek, 4 kwietnia 2014

szybkie ciasto z owocami

Przepyszne, błyskawiczne, możemy do niego użyć owoców świeżych, z puszki lub np odsączonych z kompotu :) Przepis od Agatki.



1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki rzadkiego!  jogurtu naturalnego ok. 100 gramów
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
ulubione owoce (najlepiej albo drobne albo drobno pokrojone, nie opadną na dno tak jak u mnie)
cukier puder do posypania

W misce wymieszać najpierw suche produkty. Następnie dodać jajka, olej i jogurt i całość miksować na wysokich obrotach ok. 3 minut.
Gotowe ciasto wylać na kwadratową blaszkę o boku 22 - 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i posypaną kaszą manną. Na wierzchu poukładać kawałki owoców.

Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st. C i piec ok. 40-50 minut.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.







42 komentarze:

  1. uwielbiam takie szybkie, domowe, swojskie ciacha:D pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, ja też bardzo je lubię, choć zwykle ich nie doceniam uganiając się za składańcami :)

      Usuń
  2. WOW! Jakie cudownie słoneczne ciasto:) Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jajeczka swojskie zrobiły swoje, pozdrówka :)

      Usuń
    2. no właśnie tu http://agattek.blox.pl/2014/03/Szybkie-ciasto-z-ananasem.html jakoś takie blade to ciasto, a u Ciebie żółciutkie, apetyczne..ech może by tak na niedzielny deser upiec,ale nie wiem czy w tym tygodniu nie za dużo tych słodkości i jeszcze się mąż bardziej zakocha i co to będzie ;p

      Usuń
    3. myślę, że w sporej mierze zależy to od żółtek, niech nas nasi faceci kochają z całej siły, zasługujemy na to ;-), pozdrówcia !

      Usuń
    4. no i cholera zakalec, ale czytałam poniższe komentarze i chyba wiem jakie błędy popełniłam, także myślę, że zrobię następne podejście do tego ciasta

      Usuń
    5. no pewnie, koniecznie, bo za następnym razem wyjdzie na bank, pozdrówcia ! :)

      Usuń
  3. pyszne też lubię takie proste z owocami ,mam podobny przepis ale bez jogurtu...wypróbuję chętnie.zapraszam na mojego bloga na domowe obiadki i małe co nie co.pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie nieskomplikowane, no i zawsze się udają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak dawno mnie tu nie było (aż mi żal, ale życie różnie się plecie), a takie pyszności czekają. Szybkie i wilgotne ciasta są idealne do kawy. Mam bardzo podobny przepis na ciasto, tyle że dodaję do niego jabłka, wychodzi jabłecznik pierwsza klasa! Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, mam nadzieję, że teraz już będzie się tak układać, że będziesz moim częstym gościem, również pozdrawiam, trzymaj się ! :)

      Usuń
  6. Ale kolor ma to ciasto. Takie żółciutkie. Tak pysznie, że chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, wiesz, że zawsze poczęstuję Cię z radością :)

      Usuń
  7. och jak kusisz Ewuniu...no i bede musiala zrobic to ciacho...mam zamrozone jezyny myslisz, ze tez bedzie takie pyszne...pozdrawiam:))))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj Irenko, z jeżynami będzie boskie, tylko jeśli nie chcesz aby opadły na dno, jak u mnie, najlepiej je rozmrozić przed położeniem na ciasto, pozdrówcia :)

      Usuń
    2. dziekuje Ewuniu...jutro zabieram sie za pieczenie...oczywiscie dam znac jak wyszlo:)))

      Usuń
    3. będę czekać, buziaki !

      Usuń
  8. Justynko, ciacho jest pyszne i delikatne, polecam bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pewnie znowu zrobilam cos nie tak...Ewuniu zrobil mi sie zakalec na calej lini, wyrastal mi pomalutku w piekarniku, pieklam bez termoobiegu...ale jak to ja jestem uparta i bede robic nastepna probe...Ewuniu, a jaka konsystencje ma miec to ciacho, moje bylo troche geste, moze dlatego, ze dalam jogurt grecki...sama nie wiem gdzie popelnilam blad...milutkiej niedzieli zycze...pozdrawiam:))))...Irena....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, jogurt ma być rzadki zdecydowanie, jeśli chodzi o funkcje grzania to ma być góra - dół, no i ważna jest temperatura, czyli nie 180, a właśnie koniecznie 160 stopni

      Usuń
    2. oprocz jogurtu Ewuniu pieklam wg przepisu...czyli tak jak piszesz, gora-dol i 160 stopni...ale tak jak pisalam, druga proba bedzie:)))

      Usuń
    3. Irenko, trzymam kciuki ! buziaki ! :)

      Usuń
  10. Kolejne genialne ciasto do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybkie, pyszne i z owocami, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No niestety próba nieudana, wyszedł zakalec . Nie wiem co mogłam zrobić źle, trzymałam się przepisu i przy ucieraniu i przy pieczeniu. A taką miałam nadzieję że tym razem wyjdzie mi pyszne ciasto jogurtowe.

    OdpowiedzUsuń
  13. właśnie zrobiłam i się piecze napiszę jak wyszło

    OdpowiedzUsuń
  14. :-( ...niestety zakalec ,długo rósł dopiero pod koniec podniosło go by opaść..piekłam 50 min :-( szkoda bo nie ma deseru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie czasem z tymi jogurtowymi ciastami też zakalec wychodzi, nie mam pojęcia dlaczego, choć akurat z tego przepisu nie, przykro mi bardzo :(

      Usuń
  15. Świetny blog! Obserwuję i zapraszam do mnie: http://kuchnia-lukasza.blogspot.com/ :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam 3 dni temu, z gruszkami i jabłkami - zniknęło ekspresowo :) Właśnie upiekło się drugie, tym razem ze śliwkami i czeka na moich łasuchów :D Mnie owoce nie opadły na dno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i świetnie, ja wczoraj piekłam je z malinami i też nie opadły, cieszę się bardzo, że Wam przypasowało i dzięki za komentarz :)

      Usuń
  17. no i druga proba...tym razem Ewuniu udana...jest przepyszne...pieklam z gruszkami...nie mialam akurat jogurtu i dalam maslanke...nie moglam sie oprzec i kawaleczek na cieplo musialam spalaszowac mniam...pozdrawiam cieplo :))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też na ciepło zawsze muszę spróbować, choćby malusieńki kawałeczek, super, że się nie poddajesz i działasz dalej, podziwiam Cię bardzo, smacznego, buziaki :-******

      Usuń
  18. Zrobiłam ze śliwką, piekłam 50min góra /dół,wyszło pyszne:)))Moglam troszkę skrócić czas, to byłoby bardziej mokre, ale bałam się zakalca. PYSZNOŚCI :)

    OdpowiedzUsuń
  19. oj bardzo szybkie, podoba mi się :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie polecam, wychodzi zakalec. Robiłam dokładnie jak napisane w przepisie i ciasto wyszło do niczego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)