1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki rzadkiego! jogurtu naturalnego ok. 100 gramów
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
ulubione owoce (najlepiej albo drobne albo drobno pokrojone, nie opadną na dno tak jak u mnie)
cukier puder do posypania
W misce wymieszać najpierw suche produkty. Następnie dodać jajka, olej i jogurt i całość miksować na wysokich obrotach ok. 3 minut.
Gotowe ciasto wylać na kwadratową blaszkę o boku 22 - 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i posypaną kaszą manną. Na wierzchu poukładać kawałki owoców.
Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 160 st. C i piec ok. 40-50 minut.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
bardzo ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńuwielbiam takie szybkie, domowe, swojskie ciacha:D pycha
OdpowiedzUsuńno właśnie, ja też bardzo je lubię, choć zwykle ich nie doceniam uganiając się za składańcami :)
UsuńWOW! Jakie cudownie słoneczne ciasto:) Pyszności!!!
OdpowiedzUsuńjajeczka swojskie zrobiły swoje, pozdrówka :)
Usuńno właśnie tu http://agattek.blox.pl/2014/03/Szybkie-ciasto-z-ananasem.html jakoś takie blade to ciasto, a u Ciebie żółciutkie, apetyczne..ech może by tak na niedzielny deser upiec,ale nie wiem czy w tym tygodniu nie za dużo tych słodkości i jeszcze się mąż bardziej zakocha i co to będzie ;p
Usuńmyślę, że w sporej mierze zależy to od żółtek, niech nas nasi faceci kochają z całej siły, zasługujemy na to ;-), pozdrówcia !
Usuńno i cholera zakalec, ale czytałam poniższe komentarze i chyba wiem jakie błędy popełniłam, także myślę, że zrobię następne podejście do tego ciasta
Usuńno pewnie, koniecznie, bo za następnym razem wyjdzie na bank, pozdrówcia ! :)
Usuńpyszne też lubię takie proste z owocami ,mam podobny przepis ale bez jogurtu...wypróbuję chętnie.zapraszam na mojego bloga na domowe obiadki i małe co nie co.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/
zajrzę, również pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam takie nieskomplikowane, no i zawsze się udają :)
OdpowiedzUsuńno właśnie, o to chodzi :)
UsuńTak dawno mnie tu nie było (aż mi żal, ale życie różnie się plecie), a takie pyszności czekają. Szybkie i wilgotne ciasta są idealne do kawy. Mam bardzo podobny przepis na ciasto, tyle że dodaję do niego jabłka, wychodzi jabłecznik pierwsza klasa! Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńBasiu, mam nadzieję, że teraz już będzie się tak układać, że będziesz moim częstym gościem, również pozdrawiam, trzymaj się ! :)
UsuńAle kolor ma to ciasto. Takie żółciutkie. Tak pysznie, że chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, wiesz, że zawsze poczęstuję Cię z radością :)
Usuńoch jak kusisz Ewuniu...no i bede musiala zrobic to ciacho...mam zamrozone jezyny myslisz, ze tez bedzie takie pyszne...pozdrawiam:))))...Irena...
OdpowiedzUsuńwitaj Irenko, z jeżynami będzie boskie, tylko jeśli nie chcesz aby opadły na dno, jak u mnie, najlepiej je rozmrozić przed położeniem na ciasto, pozdrówcia :)
Usuńdziekuje Ewuniu...jutro zabieram sie za pieczenie...oczywiscie dam znac jak wyszlo:)))
Usuńbędę czekać, buziaki !
UsuńJustynko, ciacho jest pyszne i delikatne, polecam bardzo :)
OdpowiedzUsuńpewnie znowu zrobilam cos nie tak...Ewuniu zrobil mi sie zakalec na calej lini, wyrastal mi pomalutku w piekarniku, pieklam bez termoobiegu...ale jak to ja jestem uparta i bede robic nastepna probe...Ewuniu, a jaka konsystencje ma miec to ciacho, moje bylo troche geste, moze dlatego, ze dalam jogurt grecki...sama nie wiem gdzie popelnilam blad...milutkiej niedzieli zycze...pozdrawiam:))))...Irena....
OdpowiedzUsuńIrenko, jogurt ma być rzadki zdecydowanie, jeśli chodzi o funkcje grzania to ma być góra - dół, no i ważna jest temperatura, czyli nie 180, a właśnie koniecznie 160 stopni
Usuńoprocz jogurtu Ewuniu pieklam wg przepisu...czyli tak jak piszesz, gora-dol i 160 stopni...ale tak jak pisalam, druga proba bedzie:)))
UsuńIrenko, trzymam kciuki ! buziaki ! :)
UsuńKolejne genialne ciasto do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńSzybkie, pyszne i z owocami, mniam :)
OdpowiedzUsuńNo niestety próba nieudana, wyszedł zakalec . Nie wiem co mogłam zrobić źle, trzymałam się przepisu i przy ucieraniu i przy pieczeniu. A taką miałam nadzieję że tym razem wyjdzie mi pyszne ciasto jogurtowe.
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam i się piecze napiszę jak wyszło
OdpowiedzUsuńoki, czekam :)
Usuń:-( ...niestety zakalec ,długo rósł dopiero pod koniec podniosło go by opaść..piekłam 50 min :-( szkoda bo nie ma deseru
OdpowiedzUsuńmnie czasem z tymi jogurtowymi ciastami też zakalec wychodzi, nie mam pojęcia dlaczego, choć akurat z tego przepisu nie, przykro mi bardzo :(
UsuńŚwietny blog! Obserwuję i zapraszam do mnie: http://kuchnia-lukasza.blogspot.com/ :)))
OdpowiedzUsuńRobiłam 3 dni temu, z gruszkami i jabłkami - zniknęło ekspresowo :) Właśnie upiekło się drugie, tym razem ze śliwkami i czeka na moich łasuchów :D Mnie owoce nie opadły na dno.
OdpowiedzUsuńno i świetnie, ja wczoraj piekłam je z malinami i też nie opadły, cieszę się bardzo, że Wam przypasowało i dzięki za komentarz :)
Usuńno i druga proba...tym razem Ewuniu udana...jest przepyszne...pieklam z gruszkami...nie mialam akurat jogurtu i dalam maslanke...nie moglam sie oprzec i kawaleczek na cieplo musialam spalaszowac mniam...pozdrawiam cieplo :))...Irena...
OdpowiedzUsuńja też na ciepło zawsze muszę spróbować, choćby malusieńki kawałeczek, super, że się nie poddajesz i działasz dalej, podziwiam Cię bardzo, smacznego, buziaki :-******
UsuńZrobiłam ze śliwką, piekłam 50min góra /dół,wyszło pyszne:)))Moglam troszkę skrócić czas, to byłoby bardziej mokre, ale bałam się zakalca. PYSZNOŚCI :)
OdpowiedzUsuńoj bardzo szybkie, podoba mi się :D
OdpowiedzUsuńNie polecam, wychodzi zakalec. Robiłam dokładnie jak napisane w przepisie i ciasto wyszło do niczego.
OdpowiedzUsuń