Bardzo syta, przepyszna, tania, posmakuje wszystkim domownikom :)
Porcja na 4 wygłodniałych :)
2 średnie filety z kurczaka
przyprawa do kurczaka
300 gramów średniej wielkości makaronu
1 strąk czerwonej papryki
0,5 puszki kukurydzy
400 gramów mrożonych lub świeżych warzyw (dałam marchewki, groszek, brokuły)
zalewa:
3 jaja
300 gramów śmietany kwaśnej 18%
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta papryki ostrej
szczypta gałki muszkatałowej
100 - 150 gramów startego sera żółtego
Kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Warzywa ugotować na pół twardo.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę.
Warzywa wymieszać z mięsem i makaronem.
Jaja zmiksować z mlekiem i śmietaną, dodać przyprawy, wymieszać dokładnie.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem, wyłożyć połowę mieszanki, zalać połową zalewy. Następnie wysypać drugą część makaronu z warzywami i mięsem, zalać pozostałą zalewą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 25 - 30 minut, na około 10 minut przed końcem posypać serem żółtym, zapiekać do rozpuszczenia sera.
rewelacja:)
OdpowiedzUsuńEwo, od razu zgłodniałam na widok tej zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńEwuniu, moim domownikom też by bardzo smakowała. Mnie również :)
OdpowiedzUsuńPysznie, kolorowo i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńjaka kolorowa i z pewnością pyszna
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda,na pewno zrobię;))
OdpowiedzUsuńJak dla mnie obiadek z gatunku "pewniaków" :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam takie makaronowe-i nie tylko-zapiekanki!!!! Dotychczas robiłam takie w wersji wegetariańskiej ale z kurczakiem na pewno też wypróbuję .Aż mi ślinka poleciała ;p
OdpowiedzUsuńMmmm, uwielbiam takie zapiekanki! Twoja wygląda tak smacznie!
OdpowiedzUsuńzapiekanka wlasnie siedzi w piekarniku zobaczymy czy wyjdzie taka smaczna jak wyglada. :)
OdpowiedzUsuńdaj znać :)
UsuńZapiekanka przepyszna ale zważyła mi się śmietana podczas pieczenia, czy tak powinno być?
OdpowiedzUsuńtak, niestety przy zwykłej śmietanie tego nie unikniemy, można tez zastosować śmietanę do gotowania, na przykład Rama Creme Fine w buteleczce, taka się nie zaważy
UsuńWitam.Zapiekanka przepyszna,palce lizać.Jestem szczęśliwy że trafiłem na Pani profil.Super przepisy.Dziękuję.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńa mnie jest niezmiernie miło ! :)))), również dziękuję i gorąco pozdrawiam :)
Usuńzapiekanka właśnie siedzi w piekarniku i zaraz ją podaję moim wygłodniałym wilkom na obiado-kolację,,,,pozdrawiam Iwona)
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego :)), pozdrówcia :)
UsuńJutro wypróbuję,muszę coś szybkiego po pracy przygotować dla rodzinki.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń