Moja wersja popularnego ciasta, delikatna, kontrastowa w smaku i kolorze, łatwa i szybka do zrobienia, polecam :)
biszkopt:
4 jaja
4 łyżki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
poncz:
sok z 1/3 cytryny
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
3 kopiaste łyżki kakao
6 kopiastych łyżek cukru
2 żółtka
250 gramów masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( 2 zwykłe i 1 z górką)
masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany kremówki 30%
1 i 1/4 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
3 kopiaste łyżki cukru pudru
dodatkowo:
16 sztuk herbatników typu petitki
cukier puder do posypania
Jaja zmiksować z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto, piec w nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Biszkopt schłodzić, nasączyć ponczem.
1,5 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem. Kakao, żółtka i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z pozostałym mlekiem. Ugotować gęsty budyń. Jeszcze ciepły wyłożyć na biszkopt, wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce.
Żelatynę wymieszać z wodą, schłodzić (ma być jednak wciąż płynna).
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i aromat waniliowy, krótko zmiksować.
Żelatynę zahartować dwiema łyżkami bitej śmietany, dodać do całości, szybko wymieszać.
Masę śmietanową wyłożyć na masę budyniową, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać herbatniki, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
pycha!
OdpowiedzUsuńtak, nam przynajmniej bardzo smakowało :)
UsuńJaka równiutka- bardzo lubię takie ciasta kremowe:)
OdpowiedzUsuńMariolu, dziękuję, my też :)
Usuńno prawdziwe cudo Ewuniu...musze sobie sprawic taka foremke, bo nie posiadam, a napewno sie przyda na inne Twoje wypieki:)))...pozdrawiam...Irena
OdpowiedzUsuńIrenko, na pewno się przyda taka w domu, bo jest taka w sam raz :)
UsuńAle rewelacja! Jakie kontrastowe połączenie, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń:)), polecam :)
UsuńAleż ona prześliczna, wiosenna!
OdpowiedzUsuńWyjątkowo atrakcyjnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda mam pytanie jakie mają być dokładne wymiary blaszki? Ile kawałków wyjdzie ciasta? Czy można czymś ewentualnie zastąpić żelatyne?
OdpowiedzUsuńciasto robiłam w kwadratowej blaszce o boku 24 cm, wyszło mi około 16 porcji, żelatynę możemy zastąpić agarem, niektórzy tak robią, jednak ja nie miałam z nim do czynienia
UsuńW jakiej ilości wody rozrabiamy żełatynę? Ta woda ma być wrzątkiem czy zimna? Jeśli gorąca to przed zahartowaniem ze śmietanką ostudzić żełatyne?
OdpowiedzUsuńżelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki wrzącej wody, następnie lekko schładzamy (do uzyskania temperatury pokojowej), dodajemy dwie łyżki masy śmietanowej, mieszamy, wlewamy do całości masy i miksujemy szybko na najwyższych obrotach
UsuńA mogła bym prosić dokładne wymiary blaszki? Jeśli jest taka możliwość. Rozumiem Dziękuje za odpowiedź na pewno wypróbuję ciasto wyglada przepysznie...
OdpowiedzUsuńblaszka 24 x 24 cm
UsuńZużyć cały aromat wailiowy? Kakao ma być gorzkie? Do biszkoptu łyżki mąki i cukru jakie płaskie czy pełniejsze? Do ponczu używamy ciepłej wody? Zamiast masła można użć margaryny będzie jakas różnica...
OdpowiedzUsuńparę kropel aromatu
Usuńkakao gorzkie
łyżki pełniejsze
do ponczu wody w temp pokojowej
z margaryną będzie gorszy smak (wg mnie)
Przepyszne ciasto!! Zrobiłam przedwczoraj z dwóch porcji z małą zmianą masy budyniowej (bez kakao), było baaardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo !!! :))))
UsuńCiasto skusiło mnie swoim wyglądem , więc się zabrałam do roboty:) mam jednak mały problem z masłem...czy rzeczywiście trzeba taką ilość 250g ? jak ugotowałam budyń i chwilkę mieszałam to zaczęło mi się masło oddzielać od reszty :(
OdpowiedzUsuńto nic, wystarczy wymieszać porządnie, wyłożyć masę, wszytsko się "poskleja" pod wpływem chłodu
Usuńa jeszcze jedno, gdyby było mniej masła, ciasto tak ładnie równiutko by się nie pokroiło, tylko było strasznie "maziaste"
UsuńSerdecznie dziękuję :) Właśnie czekamy aż się dobrze schłodzi w lodówce:) wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanko: szukam przepisu na ciasto orzechowe z kremem lub masą toffi, rumem ? Coś w tym stylu.
kurde, mam coś takiego na pewno....wiem, że mam na pewno rumowy murzynek z kokosem, mam krówkę - tort, a orzechowy mam senik przekładany
Usuńi mam jeszcze ciasto orzechowo - rumowe, ale to takie babkowe, choć można je spokojnie czymś przełożyć, jakby co, to pomogę chętnie
UsuńPrzepraszam, że już wczoraj nie odpisałam:) Dziękuję za wyśmienite przepisy :) Kremówka jest a raczej była :) przepyszna! Moi panowie nie mogli się nachwalić, chociaż mi ta masa budyniowa tak nie zesztywniała ale mimo to pychota! Następnym razem będzie lepsza. Dzisiaj skorzystam z przepisu na rogaliki z marmoladą albo z nutellą. Cieszę się, że weszłam na Twojego bloga :) Pozdrawiam serdecznie. Ula
OdpowiedzUsuńszybko Wam poszło, cieszę się bardzo ! dziekuję, polecam się i służe radą w rwazie potrzeby, miłego i spokojnego weekendu Wam życzę :)
UsuńSprawdziłam i jest pyszna
OdpowiedzUsuńWhat's up, I read your new stuff on a regular basis.
OdpowiedzUsuńYour story-telling style is awesome, keep it up!