4 jaja ¾ szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
250 gramów roztopionej margaryny lub masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem jogurtowy:
550 gramów jogurtu naturalnego
350 gramów truskawek (mogą być mrożone)
5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
polewa czekoladowa:
55 gramów masła
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
6 płaskich łyżek cukru
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
200 gramów truskawek do dekoracji
Jaja ubić z cukrami na puszystą pianę. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do piany dodać kakao, masło lub margarynę, sól, mąki z proszkiem, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia obrysować obwód wokół dna tortownicy o średnicy 26 cm. Na okrąg nałożyć 3 łyżki ciasta, rozsmarować według kształtu, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 6 minut. Upieczony placek wraz z pergaminem ułożyć na płaskiej powierzchni do wystygnięcia. W ten sam sposób upiec jeszcze 5 placków.
Truskawki wrzucić do rondla, nie dolewając wody poddusić do miękkości, następnie zmiksować i schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić (ma być wciąż płynna).
Jogurt wymieszać z truskawkami i cukrem pudrem. Zahartowaną dwiema łyżkami masy jogurtowej żelatynę dokładnie wymieszać z kremem truskawkowym. Tężejącym kremem przełożyć placki.
Wstawić do schłodzenia do lodówki.
W rondlu zagrzać masło z resztą składników, uwaga, nie dopuścić do zagotowania, zestawić z gazu i intensywnie wszystko wymieszać, żeby masa była jednorodna. Polać wierzch ciasta i udekorować pozostałymi truskawkami.
jaki piekny torcik, a jakie sliczne truskaweczki :-))...pozdrawiam Ewuniu :-))...Irena...
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSuper torcik, ale nie widzę ilości jajek do ciasta...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Aga
Super torcik, ale nie widzę ilości jajek do ciasta...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Aga
Agnieszko, masz oczywiście rację, już poprawiłam, dziękuję za przytomność, pozdrawiam ! :)
UsuńPyszny torcik prezentuje się pięknie i apetycznie. Oj kusisz Ewuś, kusisz :)
OdpowiedzUsuńPiękny wyszedł Ci ten torcik :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale. Zdecydowanie warto zrobić :)
OdpowiedzUsuńpiękny
OdpowiedzUsuńCudny i smaczny
OdpowiedzUsuń