Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: tort Marcinek inaczej

niedziela, 13 kwietnia 2014

tort Marcinek inaczej

Jest trochę pracochłonny, ale uważam, że warto. Delikatne kakaowe blaty przełożone lekkim jogurtowo - truskawkowym kremem komponują się świetnie i myślę, że równie dobrze się prezentują :)



4 jaja ¾ szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
250 gramów roztopionej margaryny lub masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem jogurtowy:
550 gramów jogurtu naturalnego
350 gramów truskawek (mogą być mrożone)
5 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny 
1/3 szklanki wrzącej wody

polewa czekoladowa:
55 gramów masła
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
6 płaskich łyżek cukru
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao 

200 gramów truskawek do dekoracji



Jaja ubić z cukrami na puszystą pianę. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do piany dodać kakao, masło lub margarynę, sól, mąki z proszkiem, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia obrysować obwód wokół dna tortownicy o średnicy 26 cm. Na okrąg nałożyć 3 łyżki ciasta, rozsmarować według kształtu, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 6 minut. Upieczony placek wraz z pergaminem ułożyć na płaskiej powierzchni do wystygnięcia. W ten sam sposób upiec jeszcze 5 placków.

Truskawki wrzucić do rondla, nie dolewając wody poddusić do miękkości, następnie zmiksować i schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić (ma być wciąż płynna). 
Jogurt wymieszać z truskawkami i cukrem pudrem. Zahartowaną dwiema łyżkami masy jogurtowej żelatynę dokładnie wymieszać z kremem truskawkowym. Tężejącym kremem przełożyć placki.
Wstawić do schłodzenia do lodówki.

W rondlu zagrzać masło z resztą składników, uwaga, nie dopuścić do zagotowania, zestawić z gazu i intensywnie wszystko wymieszać, żeby masa była jednorodna. Polać wierzch ciasta i  udekorować pozostałymi truskawkami.









10 komentarzy:

  1. jaki piekny torcik, a jakie sliczne truskaweczki :-))...pozdrawiam Ewuniu :-))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super torcik, ale nie widzę ilości jajek do ciasta...
    pozdrawiam Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. Super torcik, ale nie widzę ilości jajek do ciasta...
    pozdrawiam Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, masz oczywiście rację, już poprawiłam, dziękuję za przytomność, pozdrawiam ! :)

      Usuń
  5. Pyszny torcik prezentuje się pięknie i apetycznie. Oj kusisz Ewuś, kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny wyszedł Ci ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda doskonale. Zdecydowanie warto zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudny i smaczny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)