Delikatny, puszysty, mega kokosowy :)
ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
3 żółtka
100 gramów miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego zmielonego raz, ale na najmniejszych oczkach
6 jaj
200 gramów cukru
100 gramów stopionego, schłodzonego masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
beza:
3 białka
200 gramów cukru pudru
120 gramów wiórków kokosowych
Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, masła, cukru, wirków, żółtek zagnieść kruche ciasto.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, dno wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 i podpiec na złoto, przez około 10 – 15 minut. Ciasto schłodzić.
Twaróg utrzeć dokładnie z żółtkami, cukrem oraz tłuszczem. Potem wsypać mąkę ziemniaczaną lub budyń, zmiksować do połączenia składników. Następnie wsypać wiórki i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą twarogową. Ser wyłożyć na podpieczone ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 minut, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Pozostałe 3 białka ubić na sztywno, następnie dosypać cukier puder, zmiksować całość na bezę, wsypać wiórki, wymieszać delikatnie łyżką. Nie wyłączając piekarnika otwieramy drzwiczki, sprawnie wykładamy bezę na gorący sernik, wygładzamy powierzchnię, przełączamy na termoobieg na 160 stopni i podpiekamy bezę na złoto przez około 20 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Trafiłaś idealnie w moje kubki smakowe! Jestem kokosomaniaczką :D ciesz się że nie mieszkam koło Ciebie bo pewnie nie miałabyś co wrzucić na bloga :) ściskam mocno,a kociaka posmyrałam za Ciebie za uszkiem :)
OdpowiedzUsuńMonia, ja się wcale z tego nie cieszę, że mieszkasz tak makabrycznie daleko, bo z chęcią bym Cię ugościła ! Tygrysiątko masz przekochane !
Usuńwygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńJak mocno kokosowe, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTym sernikiem nacieszyłam oko. A ta chrupiąca, kokosowa beza na wierzchu, to jak wisienka na torcie :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda przepysznie, bardzo puszyście! Krucha beza jest wprost idealna!
OdpowiedzUsuńBeza kokosowa mniam. Ale czy napewno ma się piec aż 2 godziny w piekarniku?
OdpowiedzUsuńtak, dokładnie wg instrukcji, schodzimy stopniowo z temp najwyższej do niższej, oczywiście czas może się różnić około 10 minut w zależości od piekarnika
UsuńEwuniu jestem w trakcie robienia tego serniczka...powiedz mi co z tym stopionym maslem mam zrobic w masie serowej...dziekuje za odpowiedz...buziaczki...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, dodać razem z żółtkami, cukrem, może być w tym samym momencie
Usuńtak chaotycznie to pisalam..smiesznie to pytanie brzmi haha...nie wiedzialam czy ma byc to maslo dodane czy tez nie...ale dodalam do masy razem ze skladnikami i mam nadzieje, ze bedzie dobrze...dam znac jak wyszlo...pozdrawiam...Irena :-))
OdpowiedzUsuńpewnie, że będzie dobrze ! :)
Usuńserniczek jest pyszny Ewuniu :-))))...urosl mi bardzo ladnie, beza tez mi pieknie urosla, a pieklam w tortownicy o srednicy 26 cm, akurat taka mialam i nie wiem dlaczego, ale trudno bylo mi wyciagnac z foremki poprostu przykleila mi sie...Ewuniu poradzisz mi cos na to...bo moze cos zle zrobilam...dziekuje i pozdrawiam :-)))...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, mnie tez się przykleja, obkrawam i już, można oczywiście w papierze do pieczenia piec jeszcze, ale idealna okrągłość się niestety wtedy traci ://, a wiesz co jest zabawne? mój syn uwielbia te przypieczone resztki ze ścianek zeskrobywać :D
Usuńzjadłabym tego serniczka teraz, mmm :)
Usuńchetnie Ewciu zaprosilabym Cie na tego pysznego serniczka :)))
Usuń:-*******, miłej i spokojnej nocy Kochana :)
UsuńW składnikach jest podane na masę serową stopione masło, a w sposobie przygotowania już nie ma. Potem każdy się zastanawia, dodać to masło czy nie i kiedy dodać, od razu czy na końcu. Przepis powinien być poprawiony.
OdpowiedzUsuńJuż poprawione, dziękuję za uwagę, pozdrawiam serdecznie :)
Usuń