- 3 średnie filety z kurczaka
- 350 gramów pieczarek
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 cebula
- 0,5 litra bulionu drobiowego
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz, ziele angielskie
- liść laurowy
- 3 - 4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietanki 18%
- siekany koperek do posypania przed podaniem
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, całość podsmażamy na dość silnym ogniu przez około 5 - 7 minut, ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko się zrumieni, dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie, a bulion w większości odparowany (ja zrobiłam więcej sosu). Dodajemy wtedy śmietankę, mieszamy, posypujemy koperkiem.
Sos możemy zagęścić mąką (rozmieszaną w śmietanie).
smakowita potrawka:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie kolorowa potrawa :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam kurczaka w takim towarzystwie :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, może też podkradnę przepis:P
OdpowiedzUsuńtakie obiady lubię:)
OdpowiedzUsuńLekko i smacznie, mniam :)
OdpowiedzUsuńchętnie wpadam na pani bloga gdy brakuje mi pomysłu na obiad,,,dzisiaj spróbuje kurczaka z pieczarkami i papryką, mam nadzieję że będzie smakował rodzince,,dziękuję i pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuń