czwartek, 5 czerwca 2014

kurczak z pieczarkami i papryką w sosie śmietanowym

Bardzo smakował nam ten obiad :). Pomysł zobaczyłam u Helenki z blogu "Moje walijskie pichcenie" i bardzo mi się spodobał. Potrawę podałam z ryżem i korniszonami, pyszności :)


  • 3 średnie filety z kurczaka
  • 350 gramów pieczarek
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 0,5 litra bulionu drobiowego
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz, ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 - 4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietanki 18%
  • siekany koperek do posypania przed podaniem

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, całość podsmażamy na dość silnym ogniu przez około 5 - 7 minut, ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko się zrumieni, dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie, a bulion w większości odparowany (ja zrobiłam więcej sosu). Dodajemy wtedy śmietankę, mieszamy, posypujemy koperkiem.
Sos możemy zagęścić mąką (rozmieszaną w śmietanie).




7 komentarzy:

  1. Smakowicie kolorowa potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam kurczaka w takim towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie, może też podkradnę przepis:P

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie wpadam na pani bloga gdy brakuje mi pomysłu na obiad,,,dzisiaj spróbuje kurczaka z pieczarkami i papryką, mam nadzieję że będzie smakował rodzince,,dziękuję i pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)