- pulpeciki:
- 350 gramów mielonego mięsa (świetnie sprawdzi się zarówno łopatka wieprzowa jak i mięso indycze)
- 1 jajo + 1 mała cebula
- 0,5 namoczonej w mleku, a potem odciśniętej bułeczki kajzerki
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
- wywar:
- około 1 litra bulionu warzywnego lub mięsno - warzywnego
- 600 gramów ziemniaków
- 1 duży por
- 2 duże pomidory
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (opcjonalnie)
- około 300 gramów kiełbasy (dałam wiejską)
- sól ( doskonale sprawdzi się selerowa)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- posiekana natka pietruszki lub koperek
Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, posiekaną drobniutko cebulą, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować małe kuleczki, obtaczać w mące, wrzucać na osolony wrzątek (około 1,5 litra), gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 15 minut, wyjąć na talerzyk,.
Ziemniaki pokroić w kostkę, Pora ( optymalnie tylko białą część) w półtalarki. Ziemniaki zalać gorącym bulionem.
Pora wrzucić na rozgrzany olej razem z czosnkiem, przesmażyć krótko, wrzucić do ziemniaków, gotować do miękkości ziemniaków.
Po około 5 minutach od zagotowania warzyw dodać pokrojone w cząstki pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), podsmażoną kiełbasę, sól i pieprz, gotować około 10 minut, następnie dodać majeranek, wrzucić pulpeciki, gotować jeszcze przez chwilkę. Na talerzach posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Przypomnialaś mi jak dawno nie jadlam zupy ziemniaczanej. :)
OdpowiedzUsuńświetna wiosenna zupa:)
OdpowiedzUsuńPyszna taka zupka :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pulpeciki w zupie, dają nam wtedy pożywne i syte danie :) a zupka wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOch, ależ treściwa zupa! W moim guście :)
OdpowiedzUsuńjest pyszna :) osobiście przyrządziłam i wszyscy byli zachwyceni :) dzięki za przepis!!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowała, pozdrawiam serdecznie i dziękuję ! :)
UsuńNa ile wody jest ten przepis ?
OdpowiedzUsuńna 1,5 litra
Usuń