środa, 4 czerwca 2014

zupa ziemniaczano - porowa z pulpecikami

Bardzo smaczna i pożywna zupa, por i pomidory świetnie urozmaicają jej smak, a dodatek kiełbaski zapewnia smak i aromat wędzonki, polecam :)



  • pulpeciki:
  • 350 gramów mielonego mięsa (świetnie sprawdzi się zarówno łopatka wieprzowa jak i mięso indycze)
  • 1 jajo + 1 mała cebula
  • 0,5 namoczonej w mleku, a potem odciśniętej bułeczki kajzerki
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
  • wywar:
  • około 1 litra bulionu warzywnego lub mięsno - warzywnego
  • 600 gramów ziemniaków
  • 1 duży por
  • 2 duże pomidory
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • około 300 gramów kiełbasy (dałam wiejską)
  • sól ( doskonale sprawdzi się selerowa)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • posiekana natka pietruszki lub koperek

Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, posiekaną drobniutko cebulą, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować małe kuleczki, obtaczać w mące, wrzucać na osolony wrzątek (około 1,5 litra), gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 15 minut, wyjąć na talerzyk,.

Ziemniaki pokroić w kostkę, Pora ( optymalnie tylko białą część) w półtalarki. Ziemniaki zalać gorącym bulionem.
Pora wrzucić na rozgrzany olej razem z czosnkiem, przesmażyć krótko, wrzucić do ziemniaków, gotować do miękkości ziemniaków.
Po około 5 minutach od zagotowania warzyw dodać pokrojone w cząstki pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), podsmażoną kiełbasę, sól i pieprz, gotować około 10 minut, następnie dodać majeranek, wrzucić pulpeciki, gotować jeszcze przez chwilkę. Na talerzach posypać natką pietruszki lub koperkiem.




9 komentarzy:

  1. Przypomnialaś mi jak dawno nie jadlam zupy ziemniaczanej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię pulpeciki w zupie, dają nam wtedy pożywne i syte danie :) a zupka wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, ależ treściwa zupa! W moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest pyszna :) osobiście przyrządziłam i wszyscy byli zachwyceni :) dzięki za przepis!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowała, pozdrawiam serdecznie i dziękuję ! :)

      Usuń
  5. Na ile wody jest ten przepis ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)