Przepis na tą prostą, ale jakże pyszną potrawę mam od Ani z blogu "Rozczochrane Okruszki". Będzie pysznym rarytasem dla zwolenników jedzonka z dawnych czasów, czyli prosto, treściwie i baaardzo sycąco :). Podałam ją razem z roladkami z oscypkiem, pychotka ! :) Możemy ją zrobić z młodych lub starych ziemniaków, pamiętając oczywiście, że przy młodych należy zmniejszyć nieco ilość wody lub zwiększyć gramaturę dosypywanej mąki.
Ania na swoim blogu podaje 3 sposoby na prażuchę, zachęcam do wypróbowania wszystkich 3, czego i ja nie omieszkam zrobić :)
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Następnie odlewamy nadmiar wody, powinno nam zostać około szklanki wody w ziemniakach. Na wierzch sypiemy mąkę i parujemy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Następnie ugniatamy tłuczkiem na na gładką kluchę. Zostawiamy pod przykryciem by doszła.
Składniki:
2 główki cebuli
2 łyżki smalcu
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
Robimy ją tak: cebulę siekamy w kostkę i rumienimy na złoty kolor na smalcu, uważamy by za bardzo się nie spiekła bo będzie gorzka. Jak cebulka jest rumiana dodajemy śmietanę np. 12% i mieszamy. Gotowym sosem polewamy placki porki.
Znakomite danie! Mmmmmmm, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńciekawe danie , prezentuje się bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńFajna wariacja na temat pierogów ruskich(składniki prawie te same ;) )
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńrewelacja! uwielbiam takie żarcie!:), Pozdrawiam Ewcia!
OdpowiedzUsuńu nas byla "prazucha" u meza "lemieszka"....jedno i drugie pysznosci (hihi) :-) ... ale z taka okrasa nie jadlam, takze nastepnym razem bedzie robiona z cebulka i smietana ...pozdrawiam Ewuniu...Irena...
OdpowiedzUsuńNajlepsze odsmażane na patelni ,a do tego kapuśniak na żeberkach ! Pycha ...U mnie nazywają się prażoki . Ella
OdpowiedzUsuńAbsolutna rewelacja, w prostocie siła.
OdpowiedzUsuń