piątek, 13 czerwca 2014

sałatka brokułowa z dwoma serami i sosem czosnkowym

Lekka i szybka sałatka, można zrobić ją wersji bardziej lub mniej ostrej.



250 gramów brokuła ugotowanego na pół twardo
2 pomidory
100 gramów sera feta
100 gramów sera pleśniowego
0,5 puszki kukurydzy
0,5 puszki groszku
0,5 małej ostrej papryczki (opcjonalnie)
sól (niewiele, optymalnie selerowa), pieprz
sos:
2 – 3 ząbki czosnku
pęczek koperku
duży (400 g) jogurt naturalny
sól, pieprz ziołowy
parę kropel soku z cytryny

Koperek posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić do lodówki.

Sery pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Brokuła podzielić na małe różyczki.
Pomidory pokroić na małe cząstki (można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki).

Warzywa wymieszać z serami, przyprawami, polać schłodzonym sosem.




10 komentarzy:

  1. lubię takie lekki, kolorowe sałatki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie i lodówka posprzątana przy okazji :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Marzenko, ja również, co nie przeszkadza mi (niestety) wrąbać kawał ciacha na deser :DD

      Usuń
  3. Yummie! Fajnie wyglada na fotkach ten dzbanek na sos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna ta sałatka, i wygląda naprawdę bosko!:), pozdrawiam Ewcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewcia sałatka super bo uwielbiam brokuły :) ale pierwsze i ostatnie zdjęcia są rewelacyjne nie mogę przestać na nie patrzeć !

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki! Akurat na kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)