Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: makaronowa zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą

czwartek, 12 czerwca 2014

makaronowa zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą

Zapiekanki to świetna rzecz, po pierwsze składniki możemy przygotować wcześniej, możemy zużyć co tylko nam zalega w lodówce, po przyjściu do domu wrzucamy wszystko do naczynia żaroodpornego, zapiekamy i gotowe. Powstaje nam bardzo smaczny i ekonomiczny obiad, tak właśnie było w tym przypadku :)


  • 300 gramów makaronu średniej wielkości ( u mnie świderki)
  • 3 średnie filety drobiowe ugotowane w przyprawach lub upieczone
  • 350 gramów pieczarek
  • 400 gramów brokułów
  • 2 średnie cebule
  • 125 gramów mozzarelli ( standardowa kulka)
  • zalewa:
  • 400 gramów śmietany kwaśnej 12% lub 18%
  • 3 jaja
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • dodatkowo do zapiekanki:
  • sól, pieprz cayenne lub ostra i słodka papryka
  • siekana bazylia (opcjonalnie)

Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy, gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, smażymy razem z cebulą pokrojoną w piórka, pod koniec smażenia całość lekko solimy.
Filety kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dno wykładamy makaron, na makaron pieczarki z cebulą, rozprowadzamy, następnie układamy brokuły i kawałki kurczaka.


Śmietanę miksujemy krótko z jajami, dodajemy przyprawy, ewentualnie parmezan (polecam) i polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy mozzarellę pokrojoną w plasterki.


Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut.
Tuż przed podaniem zapiekankę możemy posypać siekaną bazylią.





6 komentarzy:

  1. cudownie przyrumieniona:) taka jak lubie:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zapiekana, pięknie wygląda :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, już czuję jej zapach :) Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. czy kurczak miał być wcześniej podsmażony bo nie ma na ten temat żadnej informacji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w składnikach podane jest, że kurczak ma być ugotowany w przyprawach lub upieczony

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)