- 1 kg kiszonej młodej kapusty
- 600 gramów łopatki wieprzowej
- 250 gramów wędzonego boczku
- 350 gramów pieczarek
- 4 średnie pomidory
- 3 duże cebule ( dwie do mięsa, jedna do pieczarek)
- sól, pieprz (optymalnie w ziarenkach)
- 2 liście laurowe, ostra i słodka papryka
- 2 szczypty kminku (opcjonalnie)
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, następnie zalać wodą, dodać przyprawy, ugotować do miękkości (wywar w połowie gotowania uzupełnić, ale na koniec nie wylewać).
Kapustę odcisnąć, przelać wrzątkiem obficie, ostudzić, odcisnąć (pozbywamy się w ten sposób goryczki, która w młodej kapustce kiszonej zwykle występuje), ewentualnie pokroić. Zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe, kminek, resztę przypraw i gotować do miękkości.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na cząstki.
Kiedy kapusta będzie już prawie gotowa, boczek kroimy na paseczki, podsmażamy do zrumienienia, wrzucamy do kapusty.
Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, podsmażamy razem z cebulą, wrzucamy do kapusty.
Na koniec dodajemy pomidory, gotujemy wszystko razem około 10 minut, doprawiamy i gotowe.
Taki bigosik z młodej kapusty to najlepsze danie na upał. Delikatne, a jednak ma coś z bigosu.... Pyszne :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńzabieram się do roboty!
OdpowiedzUsuń