Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: filet z kurczaka z porem i serem pleśniowym

wtorek, 10 czerwca 2014

filet z kurczaka z porem i serem pleśniowym

Parę drobnych dodatków i filecik zyskuje całkiem nowe oblicze :)


  • 3 spore filety z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • pierzynka:
  • 2 duże pory
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 150 gramów sera pleśniowego startego na dużych oczkach
  • sól, pieprz

Filety umyć, osuszyć, rozbić, przekroić na mniejsze kawałki, obsypać przyprawą, odstawić na 20 minut.
Pory (optymalnie tylko białą część) pokroić na półtalarki. Paprykę pokroić w kosteczkę. Warzywa zeszklić na małej ilości oleju, posolić i popieprzyć.Jaja roztrzepać, zamaczać mięso, panierować w bułce, smażyć z jednej strony do zrumienienia, odwrócić i teraz na tą przysmażoną stronę nałożyć przyrządzone warzywa i posypać tartym serem.
Zmniejszyć gaz, przykryć pokrywką i smażyć aż do rozpuszczenia się sera.




6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Lubię takie dodatki do kurczaka, świetny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smaki.ja do tej pory robiłam kotleciki z pierzynką z podduszonych pieczarek i sera żółtego. I zapiekalam w piekarniku. Pyszne. Teraz mam pomysł od Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)