ciasto kruche:
280 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)
150 gramów zimnego masła
4 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżka cukru z wanilią
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
beza kokosowa:
2 białka
5 łyżek cukru
100 gramów wiórków kokosowych
dodatkowo:
550 - 600 gramów borówek amerykańskich
1,5 łyżki bułki tartej
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami. Dodać masło, posiekać nożem z mąką tak, by tłuszcz był mocno rozdrobniony, potem wbić żółtka, wyrobić szybko kruche ciasto.
Ciasta nie wkładałam do lodówki.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, nakłuć w kilkunastu miejscach, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec około 20 - 25 minut, na złoto.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować chwilkę, następnie wsypać wiórki i dokładnie wymieszać łyżką.
Na ciepłe ciasto wysypać borówki, posypać bułką tartą, przykryć pianą. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia bezy.
Bardzo lubię takie sezonowe ciasta a kokos kupił mnie całkowicie:)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi na nie ogromnego smaczka:D wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor! A połączenie kokosa i borówek muszę wypróbować, bo mnie zaintrygowało! :)
OdpowiedzUsuńOjej, ależ ono smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńMusiało być przepyszne, bo przepysznie wygląda ... :))
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :) Te kolory - cudne!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, pyyycha...!!!!! Jeszcze dobrze nie ostygło,a już połowy niema ! Polecam, bo roboty niewiele.
OdpowiedzUsuńCzy moge wykorzystac mrozone jagody?
OdpowiedzUsuńtak, ale najpierw trzeba je rozmrozić i odsączyć z soku na sitku
UsuńPrzepis spisany, zrobię koniecznie, bo wygląda niesamowicie, a wyobrażam sobie, że połączenie kokosu i borówek musi być świetne!
OdpowiedzUsuńbardzo nam smakowało, więc gorąco polecam :)
UsuńCzym można zastąpić bułkę tartą?
OdpowiedzUsuńewentualnie można ją pominąć
UsuńZrobiłam kiedyś dla mamy, zniknęło dosłownie w 3 minuty. Dzisiaj tez je pieke tym razem na dwie blaszki ��
OdpowiedzUsuń