Synal męczył mnie od tygodni, bym zrobiła kurczaka, takiego jak w popularnej fastfoodowej jadłodajni :))
Zrobiłam...soczyste mięsko w pysznej panierce, tak szybko i tak łatwo :)
Doskonale będzie pasował do nich ulubiony dip lub można podać je jako składnik kanapki na ciepło.
Przepis podpatrzony tutaj, z moimi zmianami.
2 spore filety z kurczaka
sól
słodka i ostra papryka
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (opcjonalnie)
panierka:
3 średnie jaja
9 łyżek mleka
2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki suszonego chili
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/5 łyżeczki soli
do obtaczania:
3 łyżki mąki pszennej + 3 łyżki mąki kukurydzianej
dodatkowo:
0,6 litra oleju do głębokiego smażenia
Filety pokroić na mniejsze części, lekko rozbić tłuczkiem, obsypać przyprawami, włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Składniki panierki dokładnie zmiksować ( efekt końcowy ma przypominać gęste ciasto naleśnikowe).
Kawałki kurczaka zamaczać w panierce, następnie obtaczać w mieszance mąk (można pomóc sobie widelcem), smażyć na złoto na oleju, odsączać na ręczniku papierowym.
Muszę spróbować :) Bo wygląda przepysznie, aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńpolecam, spróbujcie :)
OdpowiedzUsuńRobiliśmy takie, godne polecenia :)
OdpowiedzUsuńpyszniaście wygląda, nie dziwię się, że synuś lubi. Mój też by lubił :)) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńW takim razie ja porywam najpierw jedną porcję kurczaka a potem zabieram przepis. Przyda mi się, bo przypadł mi do smaku :)
OdpowiedzUsuńPysznosci,przepis sie przyda,zawsze cos innego na obiad xxx
OdpowiedzUsuńOch, jak ja uwielbiam takie obiady! ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Polecam przepis!
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńPolecam :) super przepis :)
OdpowiedzUsuń