sobota, 26 lipca 2014

kurczak w chrupiącej panierce

Synal męczył mnie od tygodni, bym zrobiła kurczaka, takiego jak w popularnej fastfoodowej jadłodajni :))
Zrobiłam...soczyste mięsko w pysznej panierce, tak szybko i tak łatwo :)
Doskonale będzie pasował do nich ulubiony dip lub można podać je jako składnik kanapki na ciepło.
Przepis podpatrzony tutaj, z moimi zmianami.



2 spore filety z kurczaka
sól
słodka i ostra papryka
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (opcjonalnie)
panierka:
3 średnie jaja
9 łyżek mleka
2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki suszonego chili
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/5 łyżeczki soli
do obtaczania:
3 łyżki mąki pszennej + 3 łyżki mąki kukurydzianej
dodatkowo:
0,6 litra oleju do głębokiego smażenia

Filety pokroić na mniejsze części, lekko rozbić tłuczkiem, obsypać przyprawami, włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Składniki panierki dokładnie zmiksować ( efekt końcowy ma przypominać gęste ciasto naleśnikowe).
Kawałki kurczaka zamaczać w panierce, następnie obtaczać w mieszance mąk (można pomóc sobie widelcem), smażyć na złoto na oleju, odsączać na ręczniku papierowym.






10 komentarzy:

  1. Muszę spróbować :) Bo wygląda przepysznie, aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiliśmy takie, godne polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszniaście wygląda, nie dziwię się, że synuś lubi. Mój też by lubił :)) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim razie ja porywam najpierw jedną porcję kurczaka a potem zabieram przepis. Przyda mi się, bo przypadł mi do smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznosci,przepis sie przyda,zawsze cos innego na obiad xxx

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, jak ja uwielbiam takie obiady! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam. Polecam przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)