czwartek, 24 lipca 2014

Polędwiczki wieprzowe z kurkami w sosie śmietanowym

Delikatne grzybki z delikatnym mięskiem, danie sycące i bardzo smakowite :)
Przepis z bloga "Kuchnia w opałach" z moimi minimalnymi zmianami.
W ten sam sposób możemy również przyrządzić filety z kurczaka.




2 średnie polędwiczki wieprzowe
2 średnie cebule
300- 350 gramów kurek
150 gramów kwaśnej, gęstej śmietany 18%
około 300 – 350 ml bulionu warzywnego lub wołowego
sól, pieprz
mąka do obtaczania mięsa

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na około 3 cm plastry, rozgnieść dłonią, obsypać solą i pieprzem, odstawić do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie grzybki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki ( optymalnie wybrać jak najmniejsze okazy).
Po pól godzinie kawałki mięsa obtoczyć w mące, przysmażyć z obu stron na oleju, kiedy mięso będzie prawie gotowe, dodać pokrojone w plasterki cebule, smażyć razem do zeszklenia cebulki, dodać kurki, zalać około 1,5 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego, dusić na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut, ewentualnie doprawić, wyłączyć gaz. Do śmietanki dodać 2 łyżki gorącego bulionu, całość wlać do mięsa, wymieszać dokładnie.
Mięsko podałam z ziemniakami z koperkiem i surówki z ogórków małosololnych, cebulki i pomidorów.





2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)