wtorek, 29 lipca 2014

kruche ciasto z borówkami i kokosem

Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto, łatwe i szybkie do zrobienia, gorąco polecam :)



ciasto kruche:
280 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)
150 gramów zimnego masła
4 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżka cukru z wanilią
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
beza kokosowa:
2 białka
5 łyżek cukru
100 gramów wiórków kokosowych
dodatkowo:
550 - 600 gramów borówek amerykańskich
1,5 łyżki bułki tartej

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami. Dodać masło, posiekać nożem z mąką tak, by tłuszcz był mocno rozdrobniony, potem wbić żółtka, wyrobić szybko kruche ciasto. 
Ciasta nie wkładałam do lodówki.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, nakłuć w kilkunastu miejscach, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec około 20 - 25 minut, na złoto.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować chwilkę, następnie wsypać wiórki i dokładnie wymieszać łyżką.
Na ciepłe ciasto wysypać borówki, posypać bułką tartą, przykryć pianą. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zezłocenia bezy.







14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie sezonowe ciasta a kokos kupił mnie całkowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi na nie ogromnego smaczka:D wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor! A połączenie kokosa i borówek muszę wypróbować, bo mnie zaintrygowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, ależ ono smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiało być przepyszne, bo przepysznie wygląda ... :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie :) Te kolory - cudne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zrobiłam, pyyycha...!!!!! Jeszcze dobrze nie ostygło,a już połowy niema ! Polecam, bo roboty niewiele.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy moge wykorzystac mrozone jagody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ale najpierw trzeba je rozmrozić i odsączyć z soku na sitku

      Usuń
  9. Przepis spisany, zrobię koniecznie, bo wygląda niesamowicie, a wyobrażam sobie, że połączenie kokosu i borówek musi być świetne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czym można zastąpić bułkę tartą?

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam kiedyś dla mamy, zniknęło dosłownie w 3 minuty. Dzisiaj tez je pieke tym razem na dwie blaszki ��

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)