niedziela, 7 września 2014

kurczak zapiekany z marchewką i pieczarkami

Coś wspaniałego ! Powaga, wszystko razem daje świetny posmak, a mięsko wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne, pyyychotka! Będzie cudownie smakować w towarzystwie ryżu, ziemniaczków lub na przykład frytek. Przepis zobaczyłam u Małgosi, podaję go z moimi zmianami.



2 duże lub 4 małe filety z kurczaka
przyprawa do kurczaka
400 gramów pieczarek
1 duża cebula
3 średnie marchewki
3 kopiaste łyżki majonezu ( polecam Kielecki)
4 plasterki sera żółtego
sól, ewentualnie czarny pieprz


Filety lekko rozbić, oprószyć przyprawą, odstawić na 10 minut do lodówki. Jeśli są duże, przekroić tak, by z dwóch powstały nam cztery i również leciutko rozbić, oprószyć przyprawą itd.

Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wrzucić na 3 łyżki rozgrzanego oleju, po 5 minutach smażenia zalać 0,5 szklanki gorącej wody, przykryć i dusić do wytracenia płynu.



Pieczarki ( użyłam tylko kapeluszy) pokroić na małe kawałki, usmażyć z cebulą ( pokrojoną w piórka), przełożyć do miski.



 Do naczynia z pieczarkami dodać również podduszoną marchewkę, dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać.


Szerokie i płaskie naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dnie ułożyć filety, na mięso wyłożyć równomiernie "pierzynkę" pieczarkowo - marchewkową.


Nie przykrywając, naczynie wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i zapiekać przez około 40 minut.
Na parę minut przed upływem tego czasu poukładać ser żółty ( możemy pokroić go na małe kwadraciki lub zetrzeć drobno).







13 komentarzy:

  1. Pięknie wyszło Ci to danie! Aż ślinka cieknie od patrzenia na zdjęcia:) Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  2. No i mam...... Przepis na następny obiad :D Dziękujeeee ;p Sylwia P .

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, takie pyszności wprost w moim guście :)
    Zdjęcia tak zachęcają że zaraz idę do kuchni coś sobie podjeść, ale to nie będzie to co na fotkach, jestem zdruzgotana... otworzę lodówkę i po chwili ją zamknę.. i tak to właśnie wygląda :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda, że aż tyle pracujesz :((((( i jeszcze bardziej szkoda, że mieszkasz tak daleko :((

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł, wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny przepis ja użyłam to tego mięsa z wieprzowiny też było bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne danie. Było dzisiaj u mnie na obiad. Przepis zapisuję do powtórki. Polecam każdemu. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, dzięki wielkie za komentarz, pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  7. Super smaczne bylo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam :) Wszystkim smakowało i to nawet na zimno jako przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wypróbowałam i gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)