Coś wspaniałego ! Powaga, wszystko razem daje świetny posmak, a mięsko wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne, pyyychotka! Będzie cudownie smakować w towarzystwie ryżu, ziemniaczków lub na przykład frytek. Przepis zobaczyłam u Małgosi, podaję go z moimi zmianami.
2 duże lub 4 małe filety z kurczaka
przyprawa do kurczaka
400 gramów pieczarek
1 duża cebula
3 średnie marchewki
3 kopiaste łyżki majonezu ( polecam Kielecki)
4 plasterki sera żółtego
sól, ewentualnie czarny pieprz
Filety lekko rozbić, oprószyć przyprawą, odstawić na 10 minut do lodówki. Jeśli są duże, przekroić tak, by z dwóch powstały nam cztery i również leciutko rozbić, oprószyć przyprawą itd.
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wrzucić na 3 łyżki rozgrzanego oleju, po 5 minutach smażenia zalać 0,5 szklanki gorącej wody, przykryć i dusić do wytracenia płynu.
Pieczarki ( użyłam tylko kapeluszy) pokroić na małe kawałki, usmażyć z cebulą ( pokrojoną w piórka), przełożyć do miski.
Do naczynia z pieczarkami dodać również podduszoną marchewkę, dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać.
Szerokie i płaskie naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dnie ułożyć filety, na mięso wyłożyć równomiernie "pierzynkę" pieczarkowo - marchewkową.
Nie przykrywając, naczynie wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i zapiekać przez około 40 minut.
Na parę minut przed upływem tego czasu poukładać ser żółty ( możemy pokroić go na małe kwadraciki lub zetrzeć drobno).
Pięknie wyszło Ci to danie! Aż ślinka cieknie od patrzenia na zdjęcia:) Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli!
OdpowiedzUsuńNo i mam...... Przepis na następny obiad :D Dziękujeeee ;p Sylwia P .
OdpowiedzUsuńsuper, polecam :)
UsuńMasz rację, takie pyszności wprost w moim guście :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia tak zachęcają że zaraz idę do kuchni coś sobie podjeść, ale to nie będzie to co na fotkach, jestem zdruzgotana... otworzę lodówkę i po chwili ją zamknę.. i tak to właśnie wygląda :(
szkoda, że aż tyle pracujesz :((((( i jeszcze bardziej szkoda, że mieszkasz tak daleko :((
UsuńBardzo ciekawy pomysł, wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis ja użyłam to tego mięsa z wieprzowiny też było bardzo dobre
OdpowiedzUsuńno pewnie, że tak, super !
UsuńPrzepyszne danie. Było dzisiaj u mnie na obiad. Przepis zapisuję do powtórki. Polecam każdemu. Pychota :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, dzięki wielkie za komentarz, pozdrawiam serdecznie !
UsuńSuper smaczne bylo!!!!
OdpowiedzUsuńPolecam :) Wszystkim smakowało i to nawet na zimno jako przekąska :)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam i gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuń