To jedzonko właśnie spełnia wszystkie powyższe cechy :)
200 gramów chudego wędzonego boczku ( użyłam takiego w plastrach)
300 gramów pieczarek
1 duża cebula
2 małe pomidory lub 1 kopiasta łyżeczka koncentratu ( możemy użyć pomidorów z puszki)
2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
2 szczypty chili lub ostrej ( opcjonalnie)
szczypta czarnego pieprzu
2 szczypty soli ( uwaga na słony boczek)
120 gramów makaronu spaghetti
Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju, kiedy wytracą wilgoć, wrzucić posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej, odsączyć z tłuszczu, przełożyć do miseczki.
Na tym samym tłuszczu usmażyć na złoto pokrojony w paseczki boczek, wrzucić pieczarki z cebulą.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, dodać do grzybów i boczku, przyprawić, dusić na małym ogniu do zredukowania sosu ( około 10 minut), wyłączyć gaz, dodać śmietanę, wymieszać porządnie.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Podawać z sosem. Na talerzu można posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Pani blog to prawdziwa perełka - w necie jest masa różnych wydziwianych potraw, z drogich i trudno dostępnych składników. A Pani pokazuje, że można gotować pysznie, nie tracąc przy tym majątku. Pani przepisy w 100% trafiły w gusta kulinarne mojej rodziny, za co Pani bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńkorycja
ogromnie się cieszę ! :))))), to jest właśnie moje motto, niedrogo i smacznie, dziękuję bardzo za miłe słowa i zapraszam o każdej porze dnia i nocy, jakby co, służę pomocą.
Usuńp.s. jestem Ewa :)
Cudowny talerzyk. P.s. mam taki sam :)
OdpowiedzUsuńhahahahaha :DDDDD, nie mogłam się powstrzymać :DD
UsuńCudowne spaghetti :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda i wyśmienicie smakuje. Proste i szybkie w przygotowaniu. Moi najbliżsi byli zadowoleni z dzisiejszego obiadu. Dziękuję Ewuniu za przepis :)
OdpowiedzUsuńwiesz, że bardzo się cieszę, prawda? :)
Usuń