Fantastyczne ciacho, przekonajcie się sami :)
370 gramów mąki pszennej
2 jaja
70 gramów stopionego, schłodzonego masła,
7 gramów suchych drożdży
1/3 szklanki cukru,
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki ciepłego mleka
szczypta soli
dodatkowo:
4 duże jabłka ( najlepiej szare renety)
cukier około 3 łyżek
cynamon ( wg uznania)
sok z 1/4 cytryny
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
około 2,5 - 3 łyżek soku z cytryny
Mąkę przesiewamy z cukrem, cukrem waniliowym, drożdżami, solą, następnie dodajemy jaja, mleko, tłuszcz i zagniatamy ciasto. Jeśli bardzo się lepie, możemy podsypać odrobiną mąki. Ciasto będzie dość twarde, ale tak ma być.
Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i odstawiamy.
Ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy ( na lekko posypanym mąką blacie), na prostokąt o grubości około 1 cm o wymiarach 25 x 40 cm.
Jabłka dokładnie odciskamy z wydzielonego soku i układamy równą warstwą na cieście, lekko posypując cynamonem ( opcjonalnie) i jeszcze ewentualnie cukrem.
Następnie delikatnie i z wyczuciem zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku.
Jeśli ciasto przykleja nam się do blatu, możemy pomóc sobie podważając je nożem.
Foremkę keksową o wymiarach 12 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy roladę. Odstawiamy ją jeszcze do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blaszkę i pieczemy około 35 - 40 minut, jeśli zauważymy, że wierzch ciasta za bardzo nam się przypieka, przykryjmy ją z góry folia aluminiową.
Składniki lukru mieszamy ze sobą, ma mieć konsystencję nitkowatą przy spływaniu z łyżki.
Kiedy ciasto wystygnie, polewamy je lukrem i odstawiamy do jego zastygnięcia.
Ciekawe ciacho i smakowicie wygląda .
OdpowiedzUsuńprezentuję się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMmm bardzo ciekawa ta rolada:)
OdpowiedzUsuńchyba i ja się skuszę:) obłędnie wygląda
OdpowiedzUsuńCoś takiego właśnie za mną chodzi!
OdpowiedzUsuńO jej, wygląda fantastycznie w przekroju! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rolady, a ta z jabłkami prezentuje się po prostu pysznie :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
u Ciebie Ewuniu jak zwykle PYYYYSZNIE!!!!! :-))))....pozdrawiam...Irena...:)))
OdpowiedzUsuńpopieram! jak zwykle pysznie!!! i jak zwykle zapisuję :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda po prostu cudownie! :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy mozna uzyc swiezych drozdzy jesli tak to ile mniej wiecej gram by to bylo bo nie jestem znawczynia drozdzowych ciast :) Dziekuje i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń25 gramów świeżych, do tych 4 łyżek mleka dodajesz sobie te drożdże, do tej mieszaniny dodaj 1 płaską łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wszystko sobie wymieszaj, odstaw na 15 minut, a potem dodaj do reszty składników, zagnieć ciasto i reszta już jak w przepisie
UsuńWow! Znakomite ciasto!
OdpowiedzUsuńWłaśnie upieklam i potwierdzam ze ciasto jest bardzo pyszne 😊
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCzy jeśli moja forma keksowa jest zbyt mała to czy wystarczy jeśli owinęłabym roladę w taki sam sposób jak np. piekąc rolady makowe??
OdpowiedzUsuńprzykro mi bardzo, że odpisuję po tak długim czasie, nie mia lam internetu, odpowiedź brzmi jak najbardziej tak
UsuńMożna upiec bez foremki keksowej??
OdpowiedzUsuńmożna oczywiscie zawijając w papier do pieczenia, jak wspomniane wyżej makowce
Usuń