czwartek, 25 września 2014

krucho - drożdżowa rolada z jabłkami

Fantastyczne ciacho, przekonajcie się sami :)




370 gramów mąki pszennej
2 jaja 
70 gramów stopionego, schłodzonego masła, 
7 gramów suchych drożdży
1/3 szklanki cukru, 
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki ciepłego mleka
szczypta soli
dodatkowo:
4 duże jabłka ( najlepiej szare renety)
cukier około 3 łyżek
cynamon ( wg uznania)
sok z 1/4 cytryny
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
około 2,5 - 3 łyżek soku z cytryny

Mąkę przesiewamy z cukrem, cukrem waniliowym, drożdżami, solą, następnie dodajemy jaja, mleko, tłuszcz i zagniatamy ciasto. Jeśli bardzo się lepie, możemy podsypać odrobiną mąki. Ciasto będzie dość twarde, ale tak ma być.
Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy folią, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny,  zasypujemy cukrem i odstawiamy.

Ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy ( na lekko posypanym mąką blacie), na prostokąt o grubości około 1 cm o wymiarach 25 x 40 cm.
Jabłka dokładnie odciskamy z wydzielonego soku i układamy równą warstwą na cieście, lekko posypując cynamonem ( opcjonalnie) i jeszcze ewentualnie cukrem.


Następnie delikatnie i z wyczuciem zwijamy roladę wzdłuż krótszego boku.
Jeśli ciasto przykleja nam się do blatu, możemy pomóc sobie podważając je nożem.




Foremkę keksową o wymiarach 12 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy roladę. Odstawiamy ją jeszcze do wyrośnięcia na kolejną godzinę.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy blaszkę i pieczemy około 35 - 40 minut, jeśli zauważymy, że wierzch ciasta za bardzo nam się przypieka, przykryjmy ją z góry folia aluminiową.
Składniki lukru mieszamy ze sobą, ma mieć konsystencję nitkowatą przy spływaniu z łyżki.
Kiedy ciasto wystygnie, polewamy je lukrem i odstawiamy do jego zastygnięcia.









19 komentarzy:

  1. Ciekawe ciacho i smakowicie wygląda .

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuję się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm bardzo ciekawa ta rolada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba i ja się skuszę:) obłędnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś takiego właśnie za mną chodzi!

    OdpowiedzUsuń
  6. O jej, wygląda fantastycznie w przekroju! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię rolady, a ta z jabłkami prezentuje się po prostu pysznie :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. u Ciebie Ewuniu jak zwykle PYYYYSZNIE!!!!! :-))))....pozdrawiam...Irena...:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. popieram! jak zwykle pysznie!!! i jak zwykle zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, wygląda po prostu cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie, czy mozna uzyc swiezych drozdzy jesli tak to ile mniej wiecej gram by to bylo bo nie jestem znawczynia drozdzowych ciast :) Dziekuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 gramów świeżych, do tych 4 łyżek mleka dodajesz sobie te drożdże, do tej mieszaniny dodaj 1 płaską łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wszystko sobie wymieszaj, odstaw na 15 minut, a potem dodaj do reszty składników, zagnieć ciasto i reszta już jak w przepisie

      Usuń
  12. Właśnie upieklam i potwierdzam ze ciasto jest bardzo pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy jeśli moja forma keksowa jest zbyt mała to czy wystarczy jeśli owinęłabym roladę w taki sam sposób jak np. piekąc rolady makowe??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi bardzo, że odpisuję po tak długim czasie, nie mia lam internetu, odpowiedź brzmi jak najbardziej tak

      Usuń
  14. Można upiec bez foremki keksowej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można oczywiscie zawijając w papier do pieczenia, jak wspomniane wyżej makowce

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)