Kotlety podałam z ziemniakami pure i surówką z czerwonej kapusty.
2 duże filety z kurczaka
2 jaja
ulubiona przyprawa do kurczaka
3/4 szklanki bułki tartej do panierowania
pierzynka marchewkowa:
5 średnich marchewek
2 kopiaste łyżki masła
1 kopiasta łyżeczka cukru
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu czarnego
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
Filety dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pól, tak, by powstały 4 kotlety.
Lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę, przesmażamy około 5 minut, następnie zalewamy wrzącą wodą, by sięgała około 1 cm ponad warzywa, dodajemy sól i pieprz, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do zredukowania płynu. Następnie dodajemy cukier, ewentualnie jeszcze sól, wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy śmietanę i rozprowadzamy ją w marchewce.
Kotlety smażymy na złoto z obu stron na oleju.
Przed podaniem na mięso wykładamy przygotowaną wcześniej i podgrzaną marchewkę.
Fajny, nie banalny pomysł na drobiowe kotleciki :)) Bardzo lubię dodatek marchewki... we wszystkim, więc chętnie wypróbuję :))
OdpowiedzUsuńtaki talerz to się nazywa obiad!
OdpowiedzUsuńmarchewka zasmażana podana na mięsie + ziemniaki + surówka = dwa razy więcej warzyw na obiad :) Dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńCóż ,mogę napisać ??podziwiam ,podziwiam i jeszcze raz podziwiam .
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ,coś nowego
Jestem ciekawa smaku,nic tylko robić )
Pozdrawiam serdecznie
apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :) Rewelacja :)
OdpowiedzUsuń