sobota, 27 września 2014

filet z kurczaka pod marchewką

Filet panierowany to żadna nowość, ale z tym dodatkiem smakuje całkiem inaczej, zapraszam, przekonajcie się :)
Kotlety podałam z ziemniakami pure i surówką z czerwonej kapusty.





2 duże filety z kurczaka
2 jaja
ulubiona przyprawa do kurczaka
3/4 szklanki bułki tartej do panierowania
pierzynka marchewkowa:
5 średnich marchewek
2 kopiaste łyżki masła
1 kopiasta łyżeczka cukru
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu czarnego
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%


Filety dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pól, tak, by powstały 4 kotlety.
Lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę, przesmażamy około 5 minut, następnie zalewamy wrzącą wodą, by sięgała około 1 cm ponad warzywa, dodajemy sól i pieprz, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do zredukowania płynu. Następnie dodajemy cukier, ewentualnie jeszcze sól, wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy śmietanę i rozprowadzamy ją w marchewce.

Kotlety smażymy na złoto z obu stron na oleju.
Przed podaniem na mięso wykładamy przygotowaną wcześniej i podgrzaną marchewkę.







6 komentarzy:

  1. Fajny, nie banalny pomysł na drobiowe kotleciki :)) Bardzo lubię dodatek marchewki... we wszystkim, więc chętnie wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  2. taki talerz to się nazywa obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. marchewka zasmażana podana na mięsie + ziemniaki + surówka = dwa razy więcej warzyw na obiad :) Dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż ,mogę napisać ??podziwiam ,podziwiam i jeszcze raz podziwiam .
    Świetny przepis ,coś nowego
    Jestem ciekawa smaku,nic tylko robić )
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł :) Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)