poniedziałek, 20 października 2014

makaron z twarogiem, cebulką, pieczarkami i salami

Danie kryzysowe lub "co było w lodówce" :D. Wyszło całkiem smacznie, bo twaróg to taki wdzięczny produkt, że smakuje równie dobrze na słodko jak i wytrawnie :)
Wędlinę można również pominąć, będzie równie dobre.




0,5 kg twarogu półtłustego
2 średnie cebule
200 gramów salami lub wędzonego boczku (dałam takie malutkie "Salami Snacks")
300 gramów pieczarek (tylko kapelusze)
sól, pieprz (sporo pieprzu)
siekana natka pietruszki


Twaróg pokruszyć, a potem dobrze rozgnieść widelcem.
Pieczarki dokładnie umyć, kapelusze pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na oleju, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia tej ostatniej.
Salami pokroić na plasterki, również podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Pieczarki z cebulą, kiełbasę, wrzucić do twarogu, dodać sól i pieprz, wymieszać dokładnie.

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, przelać wodą, odsączyć.
Wymieszać z twarogiem. Na talerzach posypać siekaną zieloną pietruszką.




5 komentarzy:

  1. Wygląda zachwycająco. W sam raz na brak czasu! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to danie, ale w wersji bez pieczarek i z kiełbasą zamiast salami :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szybkie i wspaniałe dnie :) zwłaszcza jak nie mamy czasu na wielkie gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam, bardzo mnie zaciekawiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama czasami robi taki makaron.Uwelbiam ten zestaw :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)