Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: keks tradycyjny

piątek, 19 grudnia 2014

keks tradycyjny

Pięknie zachowuje świeżość, pełen pysznych bakalii, szybki, prosty, super :)






1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 płaska łyżka cukru z wanilią
200 gramów miękkiego masła
4 całe jaja
2 żółtka
szczypta soli
około 300 - 350 gramów bakalii ( dałam rodzynki, miks keksowy, żurawinę, orzechy włoskie i migdały)

lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki ciepłej wody
0,5 - 1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:
1,5 garści kandyzowanego ananasa
2 płaskie łyżki mąki pszennej do obtoczenia bakalii

Rodzynki i żurawinę przelewamy wrzątkiem, odsączamy, następnie zasypujemy 2 łyżkami mąki, mieszamy.
Orzechy, migdały siekamy średnio drobno.




Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.



Następnie dodajemy jaja i żółtka, ucieramy.



Do masy maślanej dodajemy mąkę przesianą solą i proszkiem do pieczenia, miksujemy na jednolitą masę.
Wsypujemy obtoczone w mące bakalie, mieszamy delikatnie łyżką.



Foremkę keksową natłuszczamy, obsypujemy kaszą manną lub tartą bułką, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.




Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka.

Keks od razu wyciągamy z piekarnika, studzimy w foremce.

Kiedy będzie miał temperaturę pokojową, przygotowujemy lukier.
Cukier puder mieszamy dokładnie z wodą i sokiem z cytryny, dekorujemy ciasto.
Kandyzowanego ananasa sparzamy, odsączamy, siekamy drobniej i posypujemy na jeszcze niezastygnięty lukier. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.






14 komentarzy:

  1. Ewuniu...Ty zamiast lezec pod kolderka to robisz po nocy takie pysznosci...a teraz do lozeczka...dobrej nocki Tobie zycze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, ja jestem nocny Marek :DDD, za to rano nie potrafię wstać....nawzajem Kochana :)

      Usuń
    2. p.s jeśli się pomyliłam co do osoby to przepraszam :)

      Usuń
    3. Ewuniu trafilas w 10-tke...juz poznajesz mnie po wpisach...buziaczki :-)

      Usuń
  2. Jak u Ciebie cudownie bakaliowo. Piękny keks. Witaj w klubie "Nocnych Marków". :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Danusiu, dobrze wiedzieć, że nie tylko ja siedzę w nocy i buszuję :)))), pozdrówcia dla Ciebie bratnia duszyczko :)

      Usuń
    2. Dziękuję Ewuniu. Będę zaglądać do Ciebie na "wspólne nocne buszowanie". Trzymaj się cieplutko. :)
      Danusia

      Usuń
  3. czym były by święta bez keksa ;)
    Pyszne ciacho ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda taki kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie robiłam keksa, więc czas nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jasne, tym bardziej, że jest szybkościowy i bezproblemowy, pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Keks wyszedl super. Dalam 5 calych jajek I skorke kandyzowana z cytryny wlasnej roboty- mala modyfikacja. Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)