Zamiast mięsa z indyka doskonale nada się również schab.
około 1 kg filet z indyka
600 gramów pieczarek
2 średnie cebule
1 jajo
150 gramów szynki parmeńskiej w plastrach
2 płaskie łyżki tartej bułki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Filet dokładnie umyć, wysuszyć, rozciąć wzdłuż na cienki płat, następnie rozbić dość cienko.
UWAGA: Mięso jest dość delikatne, by nie porobić dziur, możemy zwilżyć tłuczek w zimnej wodzie.
Mięso natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posolić i popieprzyć, odstawić na godzinę.
W tym czasie zabieramy się za farsz.
Pieczarki szorujemy dokładnie, osuszamy.
Grzybki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy na rozgrzany olej, wysmażamy, kiedy wytracą wilgoć, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli, przyprawiamy.
Farsz odcedzamy z oleju i przekładamy na talerzyk. Po wystudzeniu wbijamy jajo i dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie.
Na rozbitym filecie układamy plastry szynki parmeńskiej.
Na szynkę wykładamy farsz pieczarkowy, rozsmarowujemy go równomiernie.
Roladę zwijamy wzdłuż krótszego boku dość ściśle.
Następnie związujemy sznureczkiem bawełnianym.
Roladę zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego. Dno naczynia wypełniamy wodą.
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 1 godziny i 15 minut. Jeśli trzeba uzupełniamy wodę na dnie naczynia.
Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy folię z wierzchu by mięsko się przyrumieniło.
Robi wrażenie, i wyglądem i na pewno smakiem :)
OdpowiedzUsuńczy zamiast indyka można 1kg schabu czy mniej?
OdpowiedzUsuńpomiędzy 0,8kg a 1kg swobodnie można dać
Usuń