sobota, 7 lutego 2015

ciapkapusta (panczkraut)

Danie rodem z kuchni śląskiej, którą namiętnie wielbię. Jako, że miałam przyjemność mieszkać w tym regionie przez ponad 8 lat, wielokrotnie zajadałam się panczkrautem w różnych lokalnych restauracyjkach. Świetny dodatek do mięsa, mielonych kotletów, pieczonych żeberek lub do tradycyjnego schabowego. Siła prostoty i maksimum smaku, jeśli ktoś nie próbował, bardzo gorąco polecam !






700 gramów świeżo(!) ugotowanych ziemniaków
500 gramów kiszonej kapusty (może być z marchewką)
1 duża cebula
250 gramów wędzonego boczku
kminek
sól, czarny zmielony pieprz


Cebulę posiekać, boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki, przesmażyć razem na oleju na patelni.




Kapustę pokroić drobno, zalać wodą, ugotować z kminkiem do miękkości, odcedzić.
Ziemniaki porządnie pognieść, dodać przecedzoną kapustę, przesmażony boczek z cebulką, przyprawić, wszystko razem dobrze wymieszać.





Trzymać pod przykryciem w podgrzanym do 100 stopni piekarniku w czasie przygotowywania mięsa.



12 komentarzy:

  1. Powiem szczerze, że nie znam - ale myślę, że smakowałaby mi bardzo, dlatego, że lubię kiszoną kapuchę pod każdą postacią i w każdej potrawie. Koniecznie muszę zrobić :) Pozdrawiam Ewuniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam takie miszmasze. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znalam tego przepisu,ale wyglada pysznie jutro go wyprobuje.Ja tez lubie irlandzki colcannon,co prawda robi sie ze slodkiej kapusty i bez boczku,ale tez jest pyszny http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/irlandzki-colcannon_2292.html Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znam, ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. OOoooo!! mama takie coś robiła,przypomnialas mi smaki i musze zrobic!! pyszne!! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam :-) najlepsz z duszonymi żeberkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A na Śląsku Cieszyńskim nazywa się babraczka :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. można dodać jeszcze trochę kwaśnej śmietany :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik rewelacyjny. Szybki i prosty. Przygotowałem na urodziny męża i od razu zrobił furorę 😀.

    OdpowiedzUsuń
  10. Swojskie jedzonko! muszę wypróbować!! dzięki napewno smaczne

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem z północnego Mazowsza. Na Śląsku mieszkam od 42 lat. To ulubione danie mojego dzieciństwa. Byłam niejadkiem, ale to było najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie znałam tej potrawy ale uwielbiam ziemniaczki i kapustę kiszoną. Kuchnia regionalna jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)