Ciacho jest błyskawiczne, proste i dla lubiących makowe wypieki - bardzo smakowite. Przepis zobaczyłam u Edytki, jednak zmniejszyłam ilość maku i od siebie dodałam skórkę otartą z cytryny, żeby było jeszcze bardziej orzeźwiające i takie właśnie jest :), polecam :)
4 jaja
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
3/4 szklanki suchego maku
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
skórka otarta z 1 dużej cytryny
250 gramów masła lub margaryny stopionej i wystudzonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z małymi górkami)
dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe
Jaja ubić z cukrem na puszystą piankę.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płynny schłodzony tłuszcz, skórkę otartą ze sparzonej cytryny, cukier z wanilią, zmiksować wszystko na najwyższych obrotach do połączenia składników.
Następnie wsypać mak i ponownie zmiksować, tyle, że tym razem na średnich obrotach, tak, by mak "rozszedł się" po cieście.
Kwadratową blaszkę o boku 24 cm lub tortownicę o podobnej średnicy wysmarować masłem lub olejem, posypać tartą bułką lub kaszą manną, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na plasterki, poukładać na cieście (nie wciskać ich w ciasto, same się zapadną).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
Zaraz po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.
Obie galaretki rozpuścić w 0,8 litra wrzątku, ostudzić. Kiedy galaretka będzie dość mocno stężała, wyłożyć ją na powierzchnię ciasta.
Całość schłodzić parę godzin w lodówce.
Robiłam to ciasto Edytki, było pyszne!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, tak inaczej
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuńMniam
muszę zrobić, bo wygląda bardzo apetycznie. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie ciekawe ciacho, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł z tą galaretką!
OdpowiedzUsuńAleż to ciacho cudownie wygląda! Zachwyciło mnie :)
OdpowiedzUsuńZachwycam się! Śliczny ten Piegusek:)
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglada zrobie na sobote
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł z wykorzystaniem brzoskwini zamiast gruszek :)
OdpowiedzUsuńSama też chyba spróbuję, bo już dawno tego ciasta nie piekłam, a bardzo je lubię.
czy mak trzeba namaczać,czy ma być taki suchy?
OdpowiedzUsuńsuchy, prosto z torebki :)
Usuń