czwartek, 23 kwietnia 2015

tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym

Po co kupować, skoro można sobie samemu zrobić? Wiemy co jemy i cała zabawa wychodzi o wiele taniej, pychotki :) Składniki na 5 - 6 wypasionych tortilli.




2 filety drobiowe
przyprawa do kurczaka lub do gyrosa
słodka i ostra papryka wg uznania
1/3 szklanki zimnego mleka
3 garści płatków kukurydzianych
6 - 7 krakersów (opcjonalnie, mogą być np. cebulowe)
4 łyżki tartej bułki

dodatkowo:
1 główka sałaty lodowej
1 średni ogórek szklarniowy
1 strąk papryki
2 średnie pomidory
150 gramów żółtego sera
5 - 6 placków do tortilli gotowych lub domowej roboty

majonez
ketchup

sos czosnkowy:
150 gramów śmietany kwaśnej 18% lub jogurtu naturalnego (śmietana lepsza wg mnie)
2 - 3 ząbki czosnku
sól
pieprz
parę kropel soku z cytryny
szczypta lub dwie cukru pudru


Filety myjemy, osuszamy, lekko rozbijamy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawami, odstawiamy na 30 minut.

Płatki i ewentualnie krakersy wsadzone do grubszego nylonowego woreczka miażdżymy wałkiem do ciasta, można zostawić większe kawałki, potem przesiewamy je z tartą bułką.

Mięso maczamy w mleku, panierujemy w mieszance. Smażymy na złoto z obu stron, studzimy, kroimy w paseczki.




Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, które potem  grubo szatkujemy.
Paprykę kroimy w paseczki, pomidora w plasterki, ogórka w półplasterki.
Ser ścieramy na dużych oczkach.

Sos czosnkowy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem lub śmietaną i resztą składników.

Placek do tortilli smarujemy cienko majonezem, ketchupem, na środku układamy składniki nadzienia, posypujemy serem żółtym, składamy w "krokieta", a następnie zawijamy w folię aluminiową.




Tortillę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni podgrzewamy do rozpuszczenia sera, około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika obficie polewamy sosem czosnkowym i smacznego :)




8 komentarzy:

  1. Zjadłabym taką z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita tortilla, najlepsza na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda ;) Z chęcią skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Biorę się do roboty :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda i na pewno smakuje wybornie skorzystam z przepisu dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)