Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: wafel z galaretką - najprostszy, najlepszy

piątek, 17 kwietnia 2015

wafel z galaretką - najprostszy, najlepszy

Tak jak w opisie, pyszny, słodki, ale jednocześnie orzeźwiający, od lat na naszych stołach i zawsze na czasie.





1 paczka wafli (5 blatów, wybierzcie te z głębokim wytłoczeniem)
250 gramów masła ewentualnie margaryny
200 gramów kwaśnej gęstej śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
2 galaretki ( u mnie agrestowa i truskawkowa)

ewentualnie polewa czekoladowa jak w tym przepisie


Tłuszcz roztopić w rondlu, następnie dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, a potem na końcu dodać kwaśną śmietanę (dobrze by było gdyby miała temp. pokojową), nie dopuścić do zagotowania (!), ponownie wymieszać. Gorącą masę podzielić na dwie równe części, do każdej z nich wsypać galaretkę, wymieszać dokładnie.






Odstawić do stężenia. Kiedy będzie miała konsystencję gęstego budyniu smarować naprzemiennie wafle. 



Potem z góry obciążyć je np. książką lub ciężką deską do krojenia. Kiedy masa całkiem zastygnie (po około 2 godzinach) ewentualnie polać przestudzoną polewą, wstawić do lodówki, najlepiej na noc.



20 komentarzy:

  1. Świetny i prosty przepis...zastanawiam się tylko nad cukrem, bo przecież galaretki są słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od indywidualnych upodobań, ja nie przepadam za mocno slodkimi wypiekami, ale te wafelki dla mnie były w sam raz

      Usuń
  2. Niby proste, ale jakie efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają " smacznie" i tak na pewno smakują.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis ten znam i stosuję od dawna! Wafelki wychodzą rewelacyjne i zawsze znikają szybciej niż tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale rewelacyjny pomysł:) super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, chcę wypróbować przepis, mogłaby mi Pani doradzić z wyborem śmietany, bo zawsze mam z tym problem. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, zwykle używam 18% z Piątnicy, gęsta, delikatna, super jest, taka do zupy, w żółto - białym opakowaniu 200 gramowym, do zup i sosów

      Usuń
    2. Dziękuję za radę. Jak zrobię to dam znać jak mi wyszły 😊.Pozdrawiam

      Usuń
    3. nie ma sprawy, czekam na wieści :)

      Usuń
  7. Niepokoi mnie ta kwaśna śmietana, nie zważy się ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapobiegamy temu na dwa sposoby: śmietana ma mieć temp pokojową i nie zagotowujemy mieszanki, wtedy się nie zważy

      Usuń
  8. Pani Ewo,wyszły przepyszne. Dzisiaj robię drugą porcję, bo po tamtej to tylko został pusty talerz. Pozdrawiam Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))))))), u mnie też tak szybko znikają, super, że smakuje, dzięki wielkie za wieści Kasiu

      Usuń
  9. Zrobiłam je wczoraj,wyszły super,ale na margarynie. Cukier mi się nie chciał rozpuścić. Zrobiła mi się taka dziwna breja. Zaczęłam od początku na margarynie i poszło ok. Co zrobiłam źle? Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, cukier w maśle roztapia się nieco ciężej niż w margarynie, po prostu trwa to nieco dłużej, więc jeśli smak margaryny w masie Wam pasuje to nie ma sprawy

      Usuń
  10. Pycha! wczoraj zrobiłam, dzisiaj już prawie nie ma:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm... rewelacja, właśnie zrobione i zjadane (pierwszy raz w życiu takie jem) ale pycha, smakują super, tylko troszeczkę zmodyfikowałam i zamiast śmietany dałam jogurt grecki :) Są super :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pycha, z jogurtem też, uwielbiamy je bardzo, w głowie i gdzieś w zeszycie mam jeszcze jdną wariację takich wafelków, niedługo machnę je i wstawię na bloga, cieszę się, że smakuję i pozdrawiam, Ewa

      Usuń
  12. zawsze go robię ,,, ma tylko jedną wadę - szybko znika z talerzyka . ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)