Bardzo prosty szybki przepis na domowy chlebek. Pięknie utrzymuje świeżość, ładnie się kroi, nie kruszy, można dodać do niego ulubione ziarenka.
600 gramów mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka miodu (użyłam wielokwiatowego)
50 gramów drożdży
2 szklanki wody w temp. ciała
2 łyżki oleju lub oliwy
około 1,5 garści ulubionych ziarenek (ja miałam siemię lniane i płatki owsiane)
dodatkowo:
około 3 łyżek ziarenek do posypania
W 1 szklance wody rozprowadzamy drożdże razem z miodem i 1 kopiastą łyżeczką mąki pełnoziarnistej, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Resztę mąki przesiewamy z solą, ziarenkami, dodajemy olej, wyrośnięty rozczyn i resztę wody zagniatając lepkie ciasto.
Foremkę keksową o wymiarach 30x12 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i lekko uklepujemy i dociskamy przy rogach foremki (ja użyłam garnka rzymskiego Romertopf i nie musiałam foremki ani niczym smarować ani wykładać, gdyż ma szkliwioną powierzchnię).
Foremkę odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość (u mnie trwało to dokładnie 70 minut).
Na koniec powierzchnię chleba smarujemy wodą i posypujemy resztą ziarenek.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy go około 45 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
UWAGA: Prawidłowo upieczony chlebek rozpoznajemy po tym, że postukany od spodu wydaje głuche dźwięki.
Chlebek wyjmujemy z foremki razem z papierem i studzimy go na kratce.
Zdrowego smacznego :)
Apetycznie wyglądający chleb:)
OdpowiedzUsuńTaki chleb to całkiem inny smak:)
OdpowiedzUsuńczy maka zytnia moze byc
OdpowiedzUsuńmoże być oczywiście
UsuńA mąka Basia z pełnego przemiału też mogłaby być?
OdpowiedzUsuńoczywiście jak najbardziej
UsuńJakie drożdźe w proszku czy w kostce....
OdpowiedzUsuńświeże
UsuńŚliczny ten chlebek juz sie biorę za jego pichcenie natomiast mam pytanie otóż mam tylko drożdże suche, czy mogą być? I ile ich dodać?.
OdpowiedzUsuńcałą paczuszkę 7 gramów
UsuńZrobiłam z mąki pszennej i żytniej, wyszły super. Dzięki za przepis! Zastanawiam się czy wyszedlby z mąki orkiszowej?
OdpowiedzUsuńjasne, ten przepis jest b. uniwersalny, smacznego :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, czekam aż wyrośnie ale jak na razie wygląda świetnie :D
OdpowiedzUsuń