wtorek, 30 czerwca 2015

prosty chleb pełnoziarnisty (na drożdżach)

Bardzo prosty szybki przepis na domowy chlebek. Pięknie utrzymuje świeżość, ładnie się kroi, nie kruszy, można dodać do niego ulubione ziarenka.





600 gramów mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka miodu (użyłam wielokwiatowego)
50 gramów drożdży
2 szklanki wody w temp. ciała
2 łyżki oleju lub oliwy
około 1,5 garści ulubionych ziarenek (ja miałam siemię lniane i płatki owsiane)

dodatkowo:
około 3 łyżek ziarenek do posypania


W 1 szklance wody rozprowadzamy drożdże razem z miodem i 1 kopiastą łyżeczką mąki pełnoziarnistej, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".




Resztę mąki przesiewamy z solą, ziarenkami, dodajemy olej, wyrośnięty rozczyn i resztę wody zagniatając lepkie ciasto.





Foremkę keksową o wymiarach 30x12 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i lekko uklepujemy i dociskamy przy rogach foremki (ja użyłam garnka rzymskiego Romertopf i nie musiałam foremki ani niczym smarować ani wykładać, gdyż ma szkliwioną powierzchnię).
Foremkę odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość (u mnie trwało to dokładnie 70 minut).





Na koniec powierzchnię chleba smarujemy wodą i posypujemy resztą ziarenek.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy go około 45 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

UWAGA: Prawidłowo upieczony chlebek rozpoznajemy po tym, że postukany od spodu wydaje głuche dźwięki.

Chlebek wyjmujemy z foremki razem z papierem i studzimy go na kratce.

Zdrowego smacznego :)



13 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądający chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki chleb to całkiem inny smak:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy maka zytnia moze byc

    OdpowiedzUsuń
  4. A mąka Basia z pełnego przemiału też mogłaby być?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie drożdźe w proszku czy w kostce....

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny ten chlebek juz sie biorę za jego pichcenie natomiast mam pytanie otóż mam tylko drożdże suche, czy mogą być? I ile ich dodać?.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam z mąki pszennej i żytniej, wyszły super. Dzięki za przepis! Zastanawiam się czy wyszedlby z mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
  8. jasne, ten przepis jest b. uniwersalny, smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam dzisiaj, czekam aż wyrośnie ale jak na razie wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)