czwartek, 2 lipca 2015

jarzynowa grysikowa z klopsikami

Po prostu sycąca zupa z użyciem młodych jarzynek, dodatkowo wzbogacona klopsikami i kaszą manną. 






klopsiki:
400 gramów mięsa mielonego (może być wieprzowe, drobiowe lub mieszane)
1 jajo
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
około 1/3 szklanki mąki pszennej do obtaczania
czerwona papryka, pieprz, sól do smaku

dodatkowo:
2 litry bulionu drobiowego
4 młode marchewki
3 pietruszki
2 młode pory
ewentualnie seler jeśli ktoś lubi
5 średnich ziemniaków
3 kopiaste łyżki kaszy manny + 1/2 szklanki zimnej wody
liść laurowy
2 - 3 kuleczki ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
ulubiona posiekana zielenina

Mięso łączymy z jajem, przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, bułką tartą, formujemy małe kuleczki (troszkę większe niż orzech włoski), obtaczamy w mące, wrzucamy do gorącego bulionu  z dodatkiem liścia laurowego i ziela,  gotujemy około 10 minut.






Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kosteczkę marchewki, pietruszki, ziemniaki i selera oraz pokrojone w talarki pory.
Całość gotujemy do miękkości warzyw, najlepiej pod przykryciem na niewielkim ogniu (pod koniec możemy uzupełnić ilośc bulionu jeśli nam się mocno wygotował).




Pod koniec kaszę rozprowadzamy w zimnej wodzie, wlewamy do zupy, zagotowujemy przez około 3 - 4 minuty, doprawiamy. Na talerzach posypujemy posiekaną zieleniną.
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Takiego połączenia jeszcze nie widziałam:) Zapowiada się smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super jarzynowa :) Fajny pomysł z tymi pulpetami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności... Dzięki Tobie w moim domu goszczą rozmaite zupki... Dziękuję |:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)