Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: schab po sztygarsku wg Ewy

wtorek, 21 lipca 2015

schab po sztygarsku wg Ewy

Moja wersja przysmaku z kuchni śląskiej. Pyszna zarówno na ciepło jak i do kanapek, do tego prosta jak drut, polecam :)







1 kg schabu bez kości
250 - 300 gramów kiełbasy typu śląska ( kawałek długości schabu)
sól

dodatkowo do natarcia otworu:
słodka papryka
sól
czarny pieprz

marynata:
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka majeranku


Schab myjemy i osuszamy. Wzdłuż mięsa, długim, ostrym nożem robimy nacięcie na taką szerokość aby wepchnąć kiełbasę. Otwór w środku nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką, wpychamy kiełbasę (może wystawać na końcach).





Całość mięsa nacieramy obficie solą.

Składniki marynaty łączymy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę).
Nacieramy obficie mięso, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 12 - 24 godziny.






Po tym czasie mięso (razem z folią aluminiową) układamy w naczyniu żaroodpornym o szerokim i płaskim dnie. Na dno wylewamy 250 ml zimnej wody.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy schab i pieczemy około 70 minut. Na 20 minut przed końcem rozrywamy folię z wierzchu i rozchylamy ją by mięso się podpiekło, gotowe.



3 komentarze:

  1. Mimo że jestem Ślązaczka to tego przepisu nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  2. już zamarynowany:) będzie na jutrzejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)