poniedziałek, 20 lipca 2015

chleb z ziemniakami

Chlebek doskonały dla początkujących, szybciutko rośnie, łatwo się wyrabia, a smakuje...doskonale :) Z podanych proporcji wychodzą dwa małe chlebki (10x20cm) lub jeden duży.







650 gramów mąki pszennej
250 gramów ugotowanych i przestudzonych ziemniaków (sprawdzą się również resztkowe z obiadu - posolone)
1 kopiasta łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
150 gramów słonecznika
3 łyżki oleju lub oliwy
40 gramów drożdży
1 i 3/4 szklanki wody w temp. ciała

dodatkowo:
50 gramów słonecznika lub innych ulubionych ziarenek


150 gramów słonecznika podprażamy na suchej patelni przez około 8 minut, następnie przekładamy do miseczki do ostygnięcia.
UWAGA: Zostawione na patelni - przypalą się.




W szklance wody rozrabiamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do ruszenia.




W tym czasie resztę mąki przesiewamy z solą i przestygniętym słonecznikiem.




Kiedy rozczyn wyrośnie, w mące robimy zagłębienie, wlewamy w nie olej, dodajemy pogniecione dokładnie i przestudzone ziemniaki, wlewając stopniowo rozczyn i resztę wody zagniatamy lepkie ciasto, którego już nie podsypujemy mąką.





Dwie małe foremki lub 1 dużą o wymiarach 35x12 cm (użyłam garnka rzymskiego Romertopf) smarujemy olejem, wykładamy ciasto, lekko przyklepujemy je i dogniatamy w rogach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.





Po tym czasie ciasto smarujemy z wierzchu letnią wodą, posypujemy resztą ziarenek (nie podprażamy ich).




Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy w tej temperaturze około 20 minut, potem zmniejszamy do 200 i pieczemy jeszcze około 25 - 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na DRUGIM (!) poziomie od dołu).

UWAGA: W przypadku użycia mniejszych foremek czas pieczenia skracamy do około 35 minut (chleb jest gotowy kiedy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos).

Studzimy na kratce, smacznego !



5 komentarzy:

  1. Muszę spróbować zrobić taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten chlebek będzie następny w kolejce.pozdrawim

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ziemniakami robiłam dotychczas bułeczki tylko, ale Twój chleb pięknie wyrósł i wydaje się że ma fajną leciutką konsystencję. Warto wypróbować przepis
    Zapraszam na najnowszy przepis z makaronem

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb z ziemniakami? Pierwsze słyszę! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)