spód:
18 sztuk podłużnych biszkoptów
masa jogurtowa:
800 gramów jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (odradzam grecki)
3 galaretki cytrynowe
wierzch:
2 puszki koktajlu z owoców egzotycznych (razem 800 gramów brutto)
2 galaretki cytrynowe
dodatkowo:
1 paczuszka galaretki cytrynowej
1 paczuszka galaretki pomarańczowej
1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, wylewamy do głębokiego talerza, schładzamy do zgęstnienia. To samo robimy z 1 galaretką pomarańczową.
Następnie obie kroimy w kosteczkę.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia (jeśli nie mamy takiej z wyjmowanym dnem) i wykładamy podłużnymi biszkoptami.
3 cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, a potem wlewamy małym strumyczkiem do jogurtu naturalnego i miksujemy do połączenia składników.
Powstałą na powierzchni piankę zbieramy łyżką.
Masę wkładamy do lodówki, a kiedy uzyska konsystencję budyniu, wsypujemy do niej pokrojone w kosteczkę galaretki i z wyczuciem mieszamy łyżką.
Masę wykładamy delikatnie na poukładane wcześniej biszkopty i w miarę możliwości wygładzamy powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy.
Owoce z puszki odcedzamy na sitku (ja miałam takie dwie puszeczki).
Wykładamy je na zastygniętą masę.
Dwie ostatnie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wody, schładzamy w lodówce i kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na poukładane wcześniej owoce.
Ciasto ostatecznie schładzamy parę godzin w lodówce, smacznego !
Gdzie dostane ten koktajl egzotyczny pierwszy raz taki widze u mnie jest tylko tesco biedronka lidl i kaufland ... dziekuje za odp ciasto jak zawsze super wyglada :)
OdpowiedzUsuńte koktajle są w Tesco, Auchanie, ale przypuszczam, że Lidl tez powinien mieć taką mieszankę
UsuńWygląda pysznie! Ja ze względu na dużą ilość domowych jajek planuje zrobic na jutro to ciasto na biszkopcie. Aha i jeszcze nie wiem czy dostanę w sklepie owoce takie jak twoje ale chyba nie zrobi różnicy jak dodam jakieś inne? Najwyżej nie bezie tak "egzotycznie"
OdpowiedzUsuńna biszkopcie będzie pyszne tylko najlepiej nasączyć go na przykład zalewą z tych owoców, a owoce takie, żeby Wam smakowały, to najważniejsze :)
UsuńJakie piękne kolory! Super kostka :)
OdpowiedzUsuńAleż ma kolor, taki cudownie słoneczny... Dla mnie też egzotyczny ;)
OdpowiedzUsuńKusisz takimi pysznościami a człowiek na diecie :| :)
OdpowiedzUsuńPiekna!! i wygląda pysznie !! Robilam kiedys podobne ciacho..mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam biszkopty :)
OdpowiedzUsuńWitam, ciasto piękne, jaki jogurt naturalny, rzadki czy gęsty, jeśli byś mogła podać jakiego używałaś. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie :) Graża
OdpowiedzUsuń