czwartek, 16 lipca 2015

sałatka z kalafiorem

Szybka bezmięsna sałatka, idealna do chlebka, kiełbaski na ciepło oraz do mięs z grilla.







0,5 średniego kalafiora
3 - 4 średnie ugotowane ziemniaki
2 pomidory
1 średnia fioletowa cebula
3 jaja ugotowane na twardo
4 średnie ogórki kiszone (mogą być również małosolne)
pęczek koperku
2 kopiaste łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
sól, pieprz


Kalafiora podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie przez około 6 minut, odcedzić, wystudzić.
Ogórki i ziemniaki pokroić w kosteczkę.
Jaja, koperek, cebulę posiekać.
Pomidory pokroić na mniejsze cząstki (poza sezonem najlepiej sparzyć i zdjąć skórkę).





Majonez wymieszać z jogurtem lub śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek (jeśli ktoś lubi).
Warzywa i jaja wymieszać ze sobą, dodać sos majonezowy, sól, pieprz, wymieszać ponownie, wstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.



10 komentarzy:

  1. To jest to, co uwielbiam latem... dalszych dobrych pomysłów życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ziemniaki surowe sie je/?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie :DD, już dopełniam przepis :)

      Usuń
    2. Jest wyraźnie napisane "ugotowane ziemniaki"

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł na sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej nie jadłam ale myślę, że jest warta spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszotka ☺ skusiłam się i spróbowałam zniknęła z miski w mig 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam dzisiaj - wyszlo fantastycznie ;) nie jest to pierwszy przepis, z ktorego korzystam z Pani bloga i ZAWSZE wychodzi znakomicie. Ciasta sa szczegolnie obledne ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)