Szybka bezmięsna sałatka, idealna do chlebka, kiełbaski na ciepło oraz do mięs z grilla.
0,5 średniego kalafiora
3 - 4 średnie ugotowane ziemniaki
2 pomidory
1 średnia fioletowa cebula
3 jaja ugotowane na twardo
4 średnie ogórki kiszone (mogą być również małosolne)
pęczek koperku
2 kopiaste łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
sól, pieprz
Kalafiora podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie przez około 6 minut, odcedzić, wystudzić.
Ogórki i ziemniaki pokroić w kosteczkę.
Jaja, koperek, cebulę posiekać.
Pomidory pokroić na mniejsze cząstki (poza sezonem najlepiej sparzyć i zdjąć skórkę).
Majonez wymieszać z jogurtem lub śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek (jeśli ktoś lubi).
Warzywa i jaja wymieszać ze sobą, dodać sos majonezowy, sól, pieprz, wymieszać ponownie, wstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
To jest to, co uwielbiam latem... dalszych dobrych pomysłów życzę :)
OdpowiedzUsuńja też ! Dziękuję ! :))
UsuńA ziemniaki surowe sie je/?
OdpowiedzUsuńnie :DD, już dopełniam przepis :)
UsuńJest wyraźnie napisane "ugotowane ziemniaki"
UsuńBardzo ciekawy pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńTakiej nie jadłam ale myślę, że jest warta spróbowania:)
OdpowiedzUsuńPyszotka ☺ skusiłam się i spróbowałam zniknęła z miski w mig 😀
OdpowiedzUsuńcudownie ! <3
UsuńZrobilam dzisiaj - wyszlo fantastycznie ;) nie jest to pierwszy przepis, z ktorego korzystam z Pani bloga i ZAWSZE wychodzi znakomicie. Ciasta sa szczegolnie obledne ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń