wtorek, 29 grudnia 2015

rolada schabowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Niesamowicie pyszna i dość efektowna rolada. Będzie doskonała na ciepło jak i na zimno, do kanapek, pyszności, polecam :)










około 1,2 kg schabu bez kości
400 gramów mięsa mielonego (sprawdzi się wieprzowe, wp - wołowe oraz drobiowe)
1 jajo
400 gramów pieczarek
2 małe cebule
1,5 garści tartego parmezanu
sól, pieprz
2 ząbki czosnku


Schab rozcinamy na pojedynczy szeroki płat, rozbijamy tłuczkiem by nabrał wszędzie takiej samej grubości, posypujemy solą i pieprzem z obu stron, rolujemy i odkładamy do lodówki.




Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki, razem z posiekaną cebulą smażymy na oleju, dodajemy sól i pieprz, odkładamy do miseczki do przestygnięcia.




Mięso mielone mieszamy z jajem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (użyłam granulowanego), solą i pieprzem.




Na płacie schabu rozkładamy równomiernie mięso, potem posypujemy obficie parmezanem, na końcu wykładamy pieczarki.






Całość delikatnie i dość ściśle rolujemy, mięso obwiązujemy sznureczkiem bawełnianym, zawijamy ściśle w folię aluminiową.





Dno szerokiego naczynia żaroodpornego wypełniamy wodą ( około 300 ml), wkładamy mięso.




Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy schab i pieczemy około 2 godzin (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Na około 20 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z góry aby mięso ładnie się zarumieniło.



11 komentarzy:

  1. O widzisz Ewcia ,to mi na pewno wyjdzie.Wszelkie misiwa ,ryby ,sałatki sosy itd.zawsze wychodzą mi idealnie Buziaczki Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie do dzieła :)), pozdrówcia Anetko !

      Usuń
  2. Pani Ewo schab wyszedł wspaniały :) dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, bo nam też bardzo smakował, dziękuję za wieści, pozdrawiam cieplutko !

      Usuń
  3. Pani Ewo wszystko przygotowałam wczoraj, dzisiaj tylko pieczenie jutro konsumpcja na 80 urodzinach Babci :) Zrobiłam z 2 kg schabu, myślę że będę musiała piec go 3 3,5 godz :) Nie pierwszy raz robię coś z Pani przepisu zawsze wychodzi genialne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ponad 3 godzinki na pewno trzeba go będzie piec, tak po około 3 godzinkach i 20 minutach mozna do niego zajrzeć, nacisnąć z góry czy płyn wypływający nie będzie miał zabarwienia różowego, jesli tak, to piec dalej, jeśli nie, to można potrzymać go jeszcze z 10 minut i gotowy

      Usuń
    2. Wlasnie jestem na finiszu, wsadzilam dziada o 19 jest prawie 23 i studze go przy uchylonych drzwiczkach, wypilam prawie butelke wina z nerwow, jutro 16 osob bedzie go kosztowac, ja niestety nie bo mam alergie na wieprzowine :( napiszę jutro czy wyszło choć by nie zapeszać napiszę cichutko ze bedzie wspaniały !

      Usuń
    3. a ja cały czas czekam na wieści :))))), a winko mmmm :)))

      Usuń
  4. Moja rolada w piekarniku - już się piecze na jutrzejszy obiad dla gości. Ale mam inny problem: jak jutro ją podgrzać, by była równie efektowna i smaczna? Proszę o podpowiedź. Przy okazji pięknie dziękuję za ten przepis i wiele innych, z których już skorzystałam. Pozdrawiam serdecznie. Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, tak samo jak dziś, czyli w folię, troszkę wody na spód naczynia i grzejemy, nie odkrywamy folii by nie była zanadto przyrumieniona, podgrzewamy w 200 st

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)