Lekka postać śledzia, pyszna i aksamitna, do tego banalnie prosta w przygotowaniu. Możemy użyć śledzi solonych, marynowanych lub takich w oleju, co Wam się nadarzy, bo z każdymi będzie pysznie !
5 płatów śledzi (użyłam marynowanych)
1 średnia fioletowa cebula
1 szklanka jogurtu greckiego
1 łyżeczka łagodnej musztardy
2 łyżeczki majonezu
1 małe winne jabłko
sól, pieprz (jeśli używacie solonych śledzi, uważajcie na sól !)
odrobina cukru do smaku
Jeśli mamy śledzie solone zamaczamy je w zimnej wodzie na około godzinę, a następnie osączamy i osuszamy.
Jogurt mieszamy dokładnie z majonezem i musztardą, sporą dozą pieprzu i małą ilością soli.
Potem dodajemy posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach jabłko.
Na końcu sól, szczyptę lub dwie cukru, mieszamy wszystko dokładnie.
UWAGA: Jeśli mamy solone śledzie sól dodajmy na drugi dzień, kiedy ryba "przegryzie się" z resztą składników.
Śledzie kroimy w dzwonka, mieszamy z sosem, odstawiamy na kilka - kilkanaście godzin do lodówki.
Fajna pierzynka z jogurtu ;)
OdpowiedzUsuńJestem na diecie,śledzik wygląda smacznie na pewno go zrobię.pozdrawiam i życzę radosnych ,spokojnych ŚWIĄT.
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie :) zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńpyszne śledzie!! bez nich nie moze byc świąt
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię śledzika,a ślinka już mi leci!życzę radosnych ,spokojnych rodzinnych Świąt.
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego Halszko i Wesołych, rodzinnych Świąt !
UsuńIle tak przyrządzony śledź może poleżeć w lodówce bo planuje zrobić na wigilię? 😊
OdpowiedzUsuńspokojnie 5 dni
UsuńDziękuję 😉
UsuńJa no zmieniłam nieco i w kostkę pokroiłam
OdpowiedzUsuńpewnie, że będzie wszystko grało, może być i kosteczka :)
Usuń