środa, 16 grudnia 2015

śledzie w jogurcie greckim

Lekka postać śledzia, pyszna i aksamitna, do tego banalnie prosta w przygotowaniu. Możemy użyć śledzi solonych, marynowanych lub takich w oleju, co Wam się nadarzy, bo z każdymi będzie pysznie !








5 płatów śledzi (użyłam marynowanych)
1 średnia fioletowa cebula
1 szklanka jogurtu greckiego
1 łyżeczka łagodnej musztardy
2 łyżeczki majonezu 
1 małe winne jabłko 
sól, pieprz (jeśli używacie solonych śledzi, uważajcie na sól !)
odrobina cukru do smaku

Jeśli mamy śledzie solone zamaczamy je w zimnej wodzie na około godzinę, a następnie osączamy i osuszamy.
Jogurt mieszamy dokładnie z majonezem i musztardą, sporą dozą pieprzu i małą ilością soli.




Potem dodajemy posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach jabłko.




Na końcu sól, szczyptę lub dwie cukru, mieszamy wszystko dokładnie.




UWAGA: Jeśli mamy solone śledzie sól dodajmy na drugi dzień, kiedy ryba "przegryzie się" z resztą składników.


Śledzie kroimy w dzwonka, mieszamy z sosem, odstawiamy na kilka - kilkanaście godzin do lodówki.



11 komentarzy:

  1. Jestem na diecie,śledzik wygląda smacznie na pewno go zrobię.pozdrawiam i życzę radosnych ,spokojnych ŚWIĄT.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie :) zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne śledzie!! bez nich nie moze byc świąt

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie robię śledzika,a ślinka już mi leci!życzę radosnych ,spokojnych rodzinnych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę smacznego Halszko i Wesołych, rodzinnych Świąt !

      Usuń
  5. Ile tak przyrządzony śledź może poleżeć w lodówce bo planuje zrobić na wigilię? 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja no zmieniłam nieco i w kostkę pokroiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że będzie wszystko grało, może być i kosteczka :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)