Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: Tuńczyk w papryce i pomidorach

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Tuńczyk w papryce i pomidorach

Jedzonko jest wyśmienite i lekkie, dodam jeszcze, że powstaje błyskawicznie :)
Najlepsze na 2, 3 dzień kiedy smaki się "przegryzą".






3 strąki czerwonej papryki
1 puszka pomidorów w zalewie
2 średnie cebule
1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 puszki tuńczyka w kawałkach (sprawdzi się taki w sosie własnym jak i w oleju)
sól, czarny pieprz
słodka mielona papryka
cukier do smaku


Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki, wrzucamy razem z pokrojoną w piórka cebulą na olej, smażymy do zeszklenia tej ostatniej.




Potem wlewamy pomidory w zalewie i dodajemy koncentrat, mieszamy, dusimy na niewielkim ogniu do zagęszczenia sosu (około 8 - 10 minut), następnie przyprawiamy.





Rybę osączamy z zalewy, dodajemy do papryki, mieszamy delikatnie, ewentualnie doprawiamy i dodajemy cukru by zrównoważyć "kwaśność", schładzamy w lodówce.



2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na tuńczyka :)
    Dla mnie przepysznie :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na tuńczyka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)