Najlepsze na 2, 3 dzień kiedy smaki się "przegryzą".
3 strąki czerwonej papryki
1 puszka pomidorów w zalewie
2 średnie cebule
1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 puszki tuńczyka w kawałkach (sprawdzi się taki w sosie własnym jak i w oleju)
sól, czarny pieprz
słodka mielona papryka
cukier do smaku
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki, wrzucamy razem z pokrojoną w piórka cebulą na olej, smażymy do zeszklenia tej ostatniej.
Potem wlewamy pomidory w zalewie i dodajemy koncentrat, mieszamy, dusimy na niewielkim ogniu do zagęszczenia sosu (około 8 - 10 minut), następnie przyprawiamy.
Rybę osączamy z zalewy, dodajemy do papryki, mieszamy delikatnie, ewentualnie doprawiamy i dodajemy cukru by zrównoważyć "kwaśność", schładzamy w lodówce.
Bardzo fajny pomysł na tuńczyka :)
OdpowiedzUsuńDla mnie przepysznie :)
Pozdrawiamy :)
Fajny pomysł na tuńczyka :)
OdpowiedzUsuń