Wykorzystałam to co akurat miałam na szybko w lodówce, ale Wy możecie poszaleć z dowolnością farszu :)
5 - 6 plastrów schabu, każdy po około 1 -1,5 cm grubości
około 150 gramów wędzonej wędliny w plastrach ( u mnie wędzony karczek)
parę plastrów sera żółtego
2 - 3 ogórki konserwowe
sól, pieprz
Kotlety myjemy, osuszamy, rozbijamy na cienko, oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem, układamy tak by tworzyły płat mięsa jednocześnie zachodząc na siebie na około 1,5 - 2 cm.
Na mięsie układamy wędlinę, na wędlinie ser, plasterki ogórków i na końcu znowu wędlinę.
Roladę powoli, dokładnie i ściśle zwijamy i szczelnie opatulamy w folię aluminiową.
UWAGA: Jeśli mamy trochę czasu, dobrze jest w tym momencie wstawić mięsko na kilka - kilkanaście godzin do lodówki, ale nie jest to absolutnie niezbędne.
Dno szerokiego naczynia żaroodpornego pokrywamy zimną wodą na około 3 cm głębokości, wkładamy zawiniątko.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy mięsko i pieczemy około 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Około 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z góry aby rolada się podpiekła z wierzchu.
pyszne
OdpowiedzUsuńświetny pomysł.
OdpowiedzUsuńRobię podobne rolady i za radą mojej Babci - od 35 lat każdą roladę posypuję żelatyną przed zwinięciem. Jest ścisła i używając słów Babci "trzyma się w całości i nie rozwala się kiedy kroisz". Warto spróbować.
OdpowiedzUsuńo proszę, niesamowite, wypróbuję oczywiście, dziękuję bardzo !
UsuńWitam, a proszę o podpowiedź w sprawie tej żelatyny... sypiemy suchą na zwiniętą roladę czy na rozłożoną...
Usuńposypałabym rozwiniętą roladę po całości, potem położyła farsz i zawinęła
Usuńwyszły idealnie,piękne aż ciesza oczy~!!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na rolady :)
OdpowiedzUsuńCzy można poddusić w ten sposób mięso w brytfance?
OdpowiedzUsuńmożna, ale trzeba przykryć czymś z góry aby mięsko nie wyszło zbyt suche
Usuń