sobota, 12 grudnia 2015

rolada z kotletów schabowych

Fajny i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie już pokrojonego schabu, zamiast zwykłych schabowych - taka właśnie rolada będzie mogła posłużyć nam jako coś do chlebka na przykład :)
Wykorzystałam to co akurat miałam na szybko w lodówce, ale Wy możecie poszaleć z dowolnością farszu :)










5 - 6 plastrów schabu, każdy po około 1 -1,5 cm grubości
około 150 gramów wędzonej wędliny w plastrach ( u mnie wędzony karczek)
parę plastrów sera żółtego
2 - 3 ogórki konserwowe
sól, pieprz


Kotlety myjemy, osuszamy, rozbijamy na cienko, oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem, układamy tak by tworzyły płat mięsa jednocześnie zachodząc na siebie na około 1,5 - 2 cm.




Na mięsie układamy wędlinę, na wędlinie ser, plasterki ogórków i na końcu znowu wędlinę.





Roladę powoli, dokładnie i ściśle zwijamy i szczelnie opatulamy w folię aluminiową.




UWAGA: Jeśli mamy trochę czasu, dobrze jest w tym momencie wstawić mięsko na kilka - kilkanaście godzin do lodówki, ale nie jest to absolutnie niezbędne.

Dno szerokiego naczynia żaroodpornego pokrywamy zimną wodą na około 3 cm głębokości, wkładamy zawiniątko.




Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy mięsko i pieczemy około 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Około 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z góry aby rolada się podpiekła z wierzchu.



10 komentarzy:

  1. Robię podobne rolady i za radą mojej Babci - od 35 lat każdą roladę posypuję żelatyną przed zwinięciem. Jest ścisła i używając słów Babci "trzyma się w całości i nie rozwala się kiedy kroisz". Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o proszę, niesamowite, wypróbuję oczywiście, dziękuję bardzo !

      Usuń
    2. Witam, a proszę o podpowiedź w sprawie tej żelatyny... sypiemy suchą na zwiniętą roladę czy na rozłożoną...

      Usuń
    3. posypałabym rozwiniętą roladę po całości, potem położyła farsz i zawinęła

      Usuń
  2. wyszły idealnie,piękne aż ciesza oczy~!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można poddusić w ten sposób mięso w brytfance?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale trzeba przykryć czymś z góry aby mięsko nie wyszło zbyt suche

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)