Doskonała przekąska, na szybko. Z ulubionym dipem, np. czosnkowym będą doskonałą ciepłą kolacją. TUTAJ znajdziecie inną wersję tej przekąski.
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duży por
5 łyżek mleka
150 gramów startej mozzarelli do pizzy i zapiekanek
5 łyżek pikantnego ketchupu
100 gramów szynki dojrzewającej w plastrach (miałam szwarcwaldzką)
sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy (przyprawa do pizzy, jeśli ktoś lubi)
Najpierw przygotowujemy farsz z pora.
Kroimy go w półplasterki, wrzucamy na rozgrzany olej, krótko blanszujemy, około 5 minut, potem dolewamy mleko, dusimy do wyparowania tego ostatniego, dodajemy sól (niewiele) i czarny pieprz (sporo). Przekładamy do miseczki, studzimy.
Płat ciasta rozwijamy, wygładzamy i smarujemy ketchupem, na ketchup układamy szynkę, potem farsz porowy, na końcu mozzarellę i całość posypujemy pieprzem ziołowym.Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, a potem kroimy w około 5 cm plastry, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy ślimaczki i pieczemy około 20 - 25 minut, do zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Smacznego.
Piękne i pyszne- cieszą i podniebienie i oko
OdpowiedzUsuńRewelacja!!! Co prawda zrobiłam ze zwykłą szynką ale smakują nieziemsko, pachną i wyglądają :D Uwielbiam Twój blog!!! Pizza hawajska to tak raz na tydzień się u nas pojawia :) Twoje przepisy są proste i bardzo czytelne, szkoda że trafiłam tu dopiero teraz ale nadrabiam aktywnie w kuchni zaległości:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto wspaniale, że smakują :)))), w takim razie życzę wszystkiego smacznego i w razie potrzeby służę pomocą i radą, pozdrówcia :)
UsuńBardzo dobre! Polecam! !!
OdpowiedzUsuń