Bardzo szybka, prosta, a jednocześnie maksymalnie aromatyczna. Z jakaś orzeźwiającą surówką będzie pysznym i tanim obiadem dla całej rodziny.
P. S. Mój syn poleca podawać ją z pikantnym ketchupem :)
ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
125 gramów zimnego masła lub margaryny
5 - 6 łyżek zimnej wody
farsz:
200 gramów chudego parzonego boczku lub szynki
4 jaja
350 gramów kwaśnej gęstej śmietany 18%
1 spora cebula
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu
sól (nam wystarczyły 3 - 4 szczypty, ze względu na boczek)
Mąkę przesiać z solą, wrzucić masło, posiekać na drobno, dodać wodę, zagnieść kruche ciasto.
Foremkę do tarty ( u mnie o średnicy 26 cm) wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem, ponakłuwać w wielu miejscach.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć ciasto, podpiec przez 15 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
UWAGA: Ciasto może się wybrzuszyć, po upływie wyżej wymienionego czasu wyjąć je z piekarnika i podociskać do dna na gorąco, nie będzie z tym problemu.
Ciasto schłodzić.
W tym czasie boczek kroimy w paseczki, przysmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą, przekładamy do miseczki (bez tłuszczu) i schładzamy.
Śmietanę miksujemy z jajami i przyprawami (nie za długo, tylko do połączenia składników).
Wrzucamy boczek, mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na podpieczony i schłodzony spód, wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 25 - 30 minut, do ścięcia się masy i zezłocenia ciasta na brzegach.
Smacznego :)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńJakie rumiane i powabne pyszności :)
OdpowiedzUsuńEwcia ,bardzo fajna ale z kąt ta nazwa?
OdpowiedzUsuńw książce kucharskiej wyczytałam coś takiego " quiche lorraine, to sztandarowe, tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii"
UsuńChyba "skąd" ...
UsuńWczoraj zrobiłam na obiad, przepyszna. Polecam:)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcający skład i wygląd końcowy. Moje smaki! :)
OdpowiedzUsuń