Bardzo smaczny i delikatny chlebuś. Spytacie dlaczego i po co kasza manna...ona nadaje chlebkowi walorów chleba, dzięki niej nie przypomina po prostu pszennej bułeczki czy chleba tostowego, reasumując, gorąco polecam :)
0,5 kg mąki pszennej
100 gramów kaszy manny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 gramów drożdży
1 łyżka oleju
1 i 1/3 szklanki wody (może się zdarzyć, że potrzebne będą jeszcze ze dwie łyżki)
ulubione ziarenka do posypania chleba
Mąkę przesiewamy z solą i kaszą manną.
Na środku robimy zagłębienie, wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, zalewamy 4 - 5 łyżkami wody, mieszamy palcami lub łyżką, odstawiamy do "puszczenia bąbelków" na około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy olej i stopniowo wodę zagniatając dość lepkie i elastyczne ciasto.
Foremkę keksową o wymiarach 25x10 cm smarujemy olejem, posypujemy kaszą manną, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię pamiętając by ciasto równomiernie wypełniało foremkę, zwłaszcza w kątach.
Keksówkę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
Następnie wierzch chleba smarujemy wodą w temp. pokojowej i posypujemy ziarenkami.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy około 45 - 50 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy na kratce.
Ach ten sezam jak się do mnie uśmiecha :))
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam i zajadam pychota ciekawe co mężuś powie jak zje kanapeczki?
OdpowiedzUsuńJutro piekę Twój pierniczek z serniczkiem kolejna pychota,pozdrawiam serdecznie życząc kolejnych inspiracji.
Doris, cieszę się bardzo i teraz czekam czekam na opinię Twojego Połówka :))), piernik z serem - pyszności !
UsuńUwielbiam Twoje chleby! Ten mnie tez zachwycił i na pewno go upiekę. Dam znać jak wyszedł :)
OdpowiedzUsuńJak powiedziałam, tak zrobiłam :) Chlebek niesamowity! Taki delikatny, niemal mleczny w środku, niesamowicie miękki i pulchny :)
OdpowiedzUsuńChleb z kaszą manną